Foto: Latvijas armija

Pirms kāda laika virs Gaisa spēku aviācijas bāzes Lielvārdē fiksēts bezpilota lidaparāta jeb drona pārlidojums, portālam "Delfi" apstiprināja Aizsardzības ministrijā (AM). Saistībā ar konstatēto lidojumu ministrija nav veikusi nekādas darbības.

TV3 raidījums "Nekā Personīga" vēstīja, ka pirms nedēļas bruņotie spēki konstatējuši aizdomīgu miniatūru lidaparātu virs Lielvārdes lidlauka. Atsaucoties uz sev rīcībā esošām ziņā, "Nekā Personīga" ziņoja, ka pagaidām lidaparāta palaidējs nav aizturēts, tāpat atbildīgajiem dienestiem nav izdevies saķert arī pašu aparātu.

Kā portālam "Delfi" pastāstīja ministrijas Preses nodaļā, nekādas darbības saistībā ar drona pārlidojumu netika veiktas, jo patlaban nedz Latvijā, nedz Eiropas Savienībā kopumā nav skaidra regulējuma šādu lidaparātu lidojumiem.

Ministru kabineta noteikumi "Kārtība, kādā veicami bezpilota gaisa kuģu un tādu cita veida lidaparātu lidojumi, kuri nav kvalificējami kā gaisa kuģi" nosaka, ka bezpilota gaisa kuģu lidojumi Latvijas kontrolējamā gaisa telpā un gaisa telpā, kas atrodas mazāk nekā desmit kilometru attālumā no jebkura lidlauka, ir atļauti, izpildot atsevišķus nosacījumus. Proti, tas ir atļauts, ja bezpilota gaisa kuģu lidojumam nav noteikta ierobežotu lidojumu gaisa telpas zona. Tādā gadījumā lidojumus var veikt augstumā, kas nepārsniedz 120 metrus.

Noteikumos tāpat paredzēts, ka nekontrolējamā gaisa telpā vadāmo bezpilota gaisa kuģu uztur radio sakarus vienotā frekvencē ar citiem šīs gaisa telpas izmantotājiem. Kā skaidrots noteikumos, tas nepieciešams, lai lidojumu drošības nolūkā ziņotu par tā vadītā bezpilota gaisa kuģa atrašanās vietu un maršrutu.

Lidojums nedrīkst apdraudēt cilvēka dzīvību, veselību vai mantu, lidojumu drošību un nenodarītu kaitējumu videi.

Savukārt pašam dronam jābūt konstruētam un aprīkotam tā, lai tas nodrošinātu tā nekavējošu nosēšanos vai pašiznīcināšanos gadījumā, ja lidaparāta operators zaudējis kontroli pār tā vadību.

Bezpilota lidaparātus var vadīt persona, kas sasniegusi 18 gadu vecumu. Taču raķešu modeļu un radio vadāmo lidmodeli instruktora klātbūtnē var vadīt arī pilngadību nesasniegusi persona. Noteikumi paredz, ka tādā gadījumā atbildīgs par lidojumu un tā sekām ir instruktors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!