Foto: Valsts policija

Pagājušajā mēnesī Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes likumsargi sadarbībā ar citiem dienestiem aizturējuši septiņu cilvēku organizētu grupu, kuras locekļi nodrošinājuši sevišķi bīstamas narkotiskās vielas – karfentanila – apriti Latvijā un pat piegādi uz citām Baltijas valstīm, portāls "Delfi" uzzināja Valsts policijā.

Kopumā policijas veikto darbību rezultātā no aprites izņemti vairāk nekā desmit kilogrami šīs bīstamās narkotiskās vielas. Tāpat atsavināti desmit kilogrami zeltlietu, ievērojams daudzums naudas, luksusa klases automašīna un motocikls, kas, visticamāk, iegūti no narkotiku tirdzniecības, informē policijā.

Arestēti 15 īpašumi – septiņas privātmājas ar zemi, viens zemes īpašums, piecas luksusa klases automašīnas - divas automašīnas "Bentley", "Mercedes-Benz" S klases, BMW 535, BMW X6 -, motocikls, automašīna un viens uzņēmums. Arestētās mantas kopējā vērtība ir ap 1 360 000 eiro.

Policija norāda, ka karfentanils ir viens no spēcīgākajiem opioīdiem, un tā lietotāji sevišķi bieži mirst no pārdozēšanas. Viena vienība karfentanila ir 100 reižu spēcīgāka nekā tāda pati vienība fentanila, 5000 reižu spēcīgāka nekā heroīns un 10 000 reižu spēcīgāka nekā morfijs.

Uz pēdām organizētajai grupai, kas nodarbojas ar narkotisko vielu realizāciju, glabāšanu, kā arī noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu vai citas mantas legalizēšanu lielā apmērā, nonākuši Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes 1. biroja 3. nodaļas policisti.

4. aprīlī īstenota vērienīga aizturēšanas operācija. Tās laikā tika piesaistīta arī Valsts policijas pretterorisma vienība "Omega", citi Rīgas reģiona pārvaldes biroji, Speciālo uzdevumu bataljona, Kurzemes reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja un ceļu policijas amatpersonas. Tāpat arī Valsts Robežsardzes specvienības "Sigma" darbinieki, Valsts ieņēmuma dienesta kinologi un Rīgas pašvaldības policija.

Īsā laika posmā aizturētas visas septiņas aizdomās turētās personas – 1965. gadā, 1956. gadā, 1993. gadā, 1987. gadā un 1993. gadā dzimuši vīrieši un 1971. gadā un 2000. gadā dzimušas sievietes.

Divi vīrieši, kuri organizēja narkotisko vielu izplatīšanu, bija sodīti ievērojamu laiku iepriekš, taču par cita veida noziegumiem, norāda likumsargi. Taču sieviete, kura arī organizējusi narkotiku izplatīšanu, iepriekš nav sodīta. Policija norāda, ka, lai realizētu narkotisko vielu, personas bija ļoti uzmanīgas un piesardzīgas. Savukārt divi līdzdalībnieki iepriekš vairākas reizes sodīti saistībā ar narkotisko vielu nelikumīgu apriti.

Daļa no narkotikām izņemtas taksometrā, ar ko bija pārvietojies 1993. gadā dzimušais aizdomās turētais vīrietis. Proti, braucot no narkotiku uzglabāšanas vietas, viņš aizturēšanas laikā transportlīdzeklī bija nosviedis 211,677 gramus karfentanila, ko policija kratīšanas laikā konstatēja un atsavināja.

Taču vēl vairāk narkotisko vielu atrastas, veicot kratīšanu 1965. gadā dzimušā vīrieša dzīvesvietā Stopiņu novadā. Kopumā šīs kratīšanas laikā izņemti apmēram septiņi kilogrami karfentanila un 250 gramu medikamenta dimidrola. Izņemta arī luksusa klases automašīna "Bentley Mulsanne" un motocikls "Honda VTX1800".

Savukārt kratīšanā 1971. gadā dzimušās aizturētās sievietes dzīvesvietā Babītes novadā izņemts 1,795 kilogrami karfentanila un metadona sajaukuma. Savukārt sievietes "Mercedes-Benz" automašīnā izņemts apmēram 500 gramu karfentanila un atsavināta viņas automašīna.
Turpinot kratīšanas, pie visiem aizturētajiem kopumā izņemti apmēram desmit kilogramu zelta izstrādājumu, 59 846,40 eiro, 9090 Lielbritānijas mārciņu, 72 ASV dolāri un 560 000 Baltkrievijas rubļu. Policija norāda, ka, visticamāk, visa nauda un zelts iegūti no narkotiku realizēšanas.

Policija noskaidrojusi, ka personas narkotikas tirgojušas gan Rīgā un Rīgas rajonā, gan Kurzemes reģionā un pat piegādājuši uz citām Baltijas valstīm.

Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma 253.1 panta 3. daļas par narkotisko vielu realizāciju, glabāšanu realizācijas nolūkā, ja tā izdarīta lielos apmēros un organizētas grupas sastāvā, un pēc Krimināllikuma 195. panta 3. daļas par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu vai citas mantas legalizēšanu, ja tas izdarīts lielā apmērā.

Par narkotisko vielu realizāciju, glabāšanu realizācijas nolūkā lielos apmēros un organizētā grupā soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz 15 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem. Savukārt par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu vai citas mantas legalizēšanu lielā apmērā soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz 12 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Pieciem aizturētajiem piemērots drošības līdzeklis apcietinājums, savukārt pārējiem diviem – ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!