Valsts policija aizdomās par dīzeļdegvielas zādzību no naftas vada Polocka-Ventspils otrdien, 7.decembrī, aizturējusi septiņus vīriešus.
Pēc policijas rīcībā esošās informācijas, vīrieši ar zādzībām no naftas vada nodarbojušies jau vairākus gadus.

Kā informēja Valsts policijas Preses un sabiedrisko attiecību birojā, Ekonomikas policijas pārvaldes darbinieki sadarbībā ar pretterorisma vienības "Omega" un "LatRosTrans" drošības dienesta darbiniekiem aizdomās par nelikumīgu pieslēgšanos un dīzeļdegvielas zādzību no naftas vada aizturēja 1963.gadā dzimušo Romualdu, 1964.gadā dzimušo Sergeju, 1944.gadā dzimušo Ivanu, 1963.gadā dzimušo Sergeju, 1957.gadā dzimušo Juriju, 1979.gadā dzimušo Sergeju un 1956.gadā dzimušo Oļegu.

Nelegālais pieslēgums naftas vadam bija izveidots Daugavpils rajona Kalkūnē, izmantojot aptuveni divus kilometrus garu atzaru, kas veda uz kādam uzņēmumam piederošu angāru Sliežu ielā, kuru apsaimniekoja Romualds.

Dīzeļdegviela tika sūknēta, iespējams, iepriekš zagtas automašīnas DAF kravas kastē izveidotā tvertnē. No tvertnes degviela tika pārsūknēta automašīnā "Scania", kuru vadīja 1964.gadā dzimušais Sergejs.

Pēc tam dīzeļdegviela tika transportēta uz kādu angāru kompleksu Jēkabpils rajona Krustpils pagasta Spuņģēnos. Ceļā uz Daugavpili un Jēkabpili kravas automašīnu pavadīja vieglā automašīna "VW Passat Variant", kuru vadīja Jurijs. Pavadošais auto pildīja apsardzes funkcijas.

Nonākot Spuņģēnos, degviela tika pārsūknēta un izvadāta klientiem kravas automašīnas "Volvo" cisternās. Ar klientiem tikšanās notika jau iepriekš norunātā vietā Latvijas teritorijā.

Šajā ceļā piedalījās divas pavadošās automašīnas - pa priekšu kravai brauca automašīna "Mercedes Benz", kuru vadīja viens no Sergejiem, bet aizmugurē kolonu pavadīja automašīna "Audi 100", kuru vadīja Oļegs, pie kura policija atrada arī šaujamieroci CZ 75, kura nēsāšanai viņam bija oficiāla atļauja.

Ierosināta krimināllieta pēc Krimināllikuma 175.panta 4.daļas par zādzību, ja tā izdarīta lielā apjomā vai ja to izdarījusi organizēta grupa. Par šādu pārkāpumu var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz 15 gadiem.

Aizturētās personas ievietotas īslaicīgās aizturēšanas izolatorā.

Policija konstatēja, ka astoņu stundu laikā no maģistrālā naftas vada garāžā novietotajā automašīnas tvertnē tika iepildītas astoņas tonnas dīzeļdegvielas. Kopumā noziedzniekiem atsavināta 31 tonna dīzeļdegvielas.

Kopumā šā gada pirmajos desmit mēnešos konstatēti 155 nelegāli pieslēgumi naftas cauruļvadam Polocka-Ventspils, no tiem 56 bijuši Bauskas rajonā, 63 - Ventspils rajonā, septiņi - Kuldīgas rajonā, trīs - Talsu rajonā, seši - Tukuma rajonā, četri - Aizkraukles rajonā, desmit - Jelgavas rajonā, trīs - Dobeles rajonā, viens - Daugavpils rajona teritorijā.

Pēc Krimināllikuma 187.panta par maģistrālā naftas vada tīšu bojāšanu ierosinātas 128 krimināllietas, pēc Krimināllikuma 175.panta 3.daļas par zādzību ierosinātas 16 krimināllietas.

Trīs krimināllietas ierosinātas arī pēc Krimināllikuma 191.panta 2.daļas par nelikumīgi ievestu preču un citu vērtību glabāšanu, pārvadāšanu vai realizēšanu bez izcelsmi apliecinošiem dokumentiem, ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās.

Krimināllietu ietvaros aizdomās par noziegumu izdarīšanu aizturētas 32 personas.

Pēc naftas vadu apkalpojošā uzņēmuma "LatRos Trans" sniegtās informācijas, līdz 1.septembrim kopējais pārsūknēto naftas produktu zudums, salīdzinot ar pagājušo gadu, samazinājies no 30 618 līdz 12 369 tonnām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!