Pašā Ziemassvētku vakarā, 24. decembrī, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvalde sadarbībā ar Valsts robežsardzi Grebņevas muitas kontroles punktā (MKP) kādā no Krievijas iebraukušas kravas automašīnas piekabē atklāja apjomīgāko vienā transporta līdzeklī paslēpto kontrabandas cigarešu kravu šogad - 12 miljonus "Jing Ling" markas cigaretes.

Likumpārkāpēji bija centušies nelikumīgi ievest Latvijā kontrabandas cigaretes, izmantojot deviņdesmitajos gados populāru metodi – automašīnu valsts reģistrācijas numuru savstarpēju nomaiņu.

Šī gada 24. decembrī caur Krievijas muitas kontroles punktu "Ubiļinka" izbrauca automašīna, kuras puspiekabē atradās 12 miljoni "Jing Ling" cigaretes, par ko arī autovadītājs uzrādīja pavaddokumentus Krievijas muitas amatpersonām. Tā kā kravā bija akcīzes preces, Krievijas muita uzlika automašīnas puspiekabei nodrošinājumu jeb plombu.

Savukārt šī gada 23. decembrī caur Grebņevas MKP no Latvijas uz Krieviju izbrauca tukša Latvijā reģistrēta automašīna ar puspiekabi, taču, kā vēlāk noskaidrojās, Krievijā tā nemaz nenonāca.

VID Muitas kriminālpārvaldes izlūkošana apstiprināja aizdomas, ka tukšā Latvijā reģistrētā automašīna 23.decembrī bija izbraukusi no Latvijas un, neiebraucot Krievijā, apstājusies Latvijas muitas kontroles zonā, lai sagaidītu kontrabandas cigarešu kravu no Krievijas.

Savukārt no Krievijas braucošās automašīnas piekabe ar 12 miljoniem kontrabandas cigarešu tika pieāķēta Latvijā reģistrētajai automašīnai, un puspiekabēm tika savstarpēji samainīti valsts reģistrācijas numuri atbilstoši automašīnu numuru zīmēm.

Tāpat, lai muitas kontroles punkta darbiniekiem nešķistu aizdomīgi, ka it kā tukšais Krievijā reģistrētais transporta līdzeklis ir noplombēts, autovadītājs Krievijas muitas dienesta uzlikto nodrošinājumu norāva. Uz Grebņevas muitas kontroles punkta VID darbinieku jautājumu, vai automašīnās ir deklarējamas preces, tika maldinoši atbildēts, ka abas automašīnas ir tukšas.

Ilggadējie VID Muitas kriminālpārvaldes speciālisti atminas, ka tik nekaunīgas un neprofesionālas darbības no pārkāpēju puses, piemēram, muitas kontroles zonā norautas plombas un samainītas valsts reģistrācijas numurzīmes, bija raksturīgas situācijai īsi pēc Latvijas neatkarības atgūšanas.

Kopumā VID darbinieki no patiesībā Krievijā reģistrētās automašīnas puspiekabes izņēma 12 miljonus "Jing Ling" cigaretes bez akcīzes markām.

Tās bija oriģinālas un, visticamāk, kādā Krievijas tabakas rūpnīcā iegādātas cigaretes, kuras no Krievijas tika izvestas legāli, taču Latvijā, lai izvairītos no muitas maksājumiem, pavaddokumenti vairs uzrādīti netika. VID Muitas kriminālpārvaldes speciālistu rīcībā esošā informācija liecina, ka šīs cigaretes, iespējams, bija paredzēts nogādāt nelikumīgai realizācijai kādā Eiropas valstī.

Par muitošanai pakļauto preču ievešanu Latvijā, nedeklarējot un noslēpjot šis preces no muitas kontroles, VID Muitas kriminālpārvaldē 24.decembrī uzsākts kriminālprocess.

Kriminālprocesa ietvaros tika aizturēti arī abu automašīnu vadītāji, un šī gada 26.decembrī tiem piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums. Viens no aizturētajiem ir Latvijas pilsonis, otrs pastāvīgais iedzīvotājs.

Par šādu noziedzīgu nodarījumu saskaņā ar Krimināllikumu paredzēts sods – brīvības atņemšana no pieciem līdz 10 gadiem.

Kopumā šogad par tabakas izstrādājumu kontrabandu VID Muitas kriminālpārvaldē ir uzsākti 54 kriminālprocesi, kuru ietvaros izņemti gandrīz divas reizes vairāk cigarešu kā pērn, proti, 52,3 miljoni cigarešu. Savukārt 2008.gadā bija uzsākti 26 kriminālprocesi, kuru ietvaros izņemti 30,4 miljoni cigaretes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!