Foto: stock.xchng
Aizturēti deviņi cilvēki, kuri no Latvijas uz dažādām pasaules valstīm sūtījuši cilvēkus ar uzdevumu pārvadāt narkotikas, portālu "Delfi" informēja Valsts ieņēmumu dienestā (VID).

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka 1983.gadā dzimis Latvijas pilsonis, sadarbojoties ar Nigērijas noziedzīgo grupējumu, kopā ar vēl sešiem Latvijas pilsoņiem plānoja un organizēja cilvēku nosūtīšanu uz dažādām pasaules valstīm. Nosūtīto cilvēku uzdevums bija no Dienvidamerikas un Rietumāfrikas valstīm uz Eiropas Savienības valstīm atvest narkotikas. Tās gādātas gan uz Latviju, Spāniju un Nīderlandi, gan Malaiziju, Japānu un citām pasaules valstīm.

Kopumā laika posmā no 2011.gada 1.janvāra līdz 2012.gada aprīlim šis grupējums organizēja 12 Latvijas pilsoņu došanos dažādos maršrutos pa visu pasauli, lai tie pārvietotu narkotiskās vielas. Astoņas no divpadsmit personām par narkotisko vielu kontrabandu lielā apmērā tika aizturētas dažādās pasaules valstīs, piemēram, Nīderlandē, Fidži Salu Republikā, Argentīnā, Spānijā. Šīs personas gaida tiesas spriedumus vai jau izcieš sodu.

Kriminālprocess tika uzsāks 2011.gada nogalē, pamatojoties uz vienu no grupējuma noziedzīgās rīcības epizodēm. Togad tika izplānots un organizēts Latvijas pilsoņa ceļojums ar mērķi iegādāties un nogādāt Fidži Salu Republikā sevišķi bīstamu narkotisko vielu - metamfetamīnu.

Nesaskaņu dēļ starp organizētās grupas dalībniekiem, čemodāns ar metamfetamīnu tika atstāts vienā no Francijas lidostām. VID Muitas kriminālpārvalde, īstenojot operatīvās darbības pasākumus, informēja Francijas tiesībsargājošās iestādes par minēto faktu un konkrētu narkotiskās vielas atrašanās vietu. Pateicoties VID sniegtajai informācijai, Francijā par minēto noziedzīgo nodarījumu tika uzsākts kriminālprocess.

Lai atklātu minēto starptautisko noziedzīgo grupējumu, VID Muitas kriminālpārvalde kriminālprocesa ietvaros sadarbojās ar Eiropolu, Eurojust un vairāku Eiropas Savienības valstu tiesību aizsardzības iestādēm.

Tiesiskās sadarbības ietvaros no Francijas tika pieprasīts un pārņemts uzsāktais kriminālprocess ar lietiskajiem pierādījumiem – pusotru kilogramu (1534,436 gramiem) ļoti stipras iedarbības narkotiskās vielas – metamfetamīna.

Pusotrs kilograms metamfetamīna bija sasvērts vairākos mazos plastmasas maisiņos, tie ievietoti olīvu un burkānu krēmveida koncentrāta plastmasas bundžiņās, bet bundžiņas, savukārt, saliktas personas lidojumam reģistrētās bagāžas ceļasomā.

Kādā citā gadījumā persona ar reisu no Honkongas uz Fidži Salu Republiku centās pārvietot 5,76 kilogramus metamfetamīna, kas bija sasvērti 28 plastikāta maisiņos, bet tie savukārt paslēpti četros visai zemas kvalitātes gleznojumos starp pašu zīmējumu un gleznas pamatni. Minētās gleznas atradās personīgajā bagāžā.

2011.gada nogalē uzsāktā kriminālprocesa ietvaros Rīgā tika veiktas astoņas kratīšanas iesaistīto dzīvesvietās. Par narkotisko vielu pārvietošanas organizēšanu aizturēti deviņi Latvijas pilsoņi vecumā no 20 līdz 30 gadiem, tostarp divas sievietes. Narkotisko vielu pārvietošanas organizētājam, 1983.gadā dzimušajam Latvijas pilsonim, Rīgas Ziemeļu rajona tiesa piemēroja drošības līdzekli – apcietinājumu, savukārt pārējām personām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

VID Muitas kriminālpārvalde brīdina par šobrīd aktuālu tendenci - gados jaunu pilsoņu vervēšanu narkotisko vielu kontrabandai uz dažādām pasaules valstīm.

Noziedzīgo grupējumu pārstāvji izmanto arī komercsabiedrības, kurās strādājošos pierunā veikt narkotiku kurjera darbības. Diemžēl, cerot uz savu finansiālo problēmu atrisināšanu, saskaņā ar VID Muitas kriminālpārvaldes rīcībā esošo informāciju, 40 Latvijas valstspiederīgie par narkotisko (psihotropo) vielu kontrabandu ir nokļuvuši apcietinājumā dažādās pasaules valstīs, piemēram, Nīderlandē, Fidži Salu Republikā, Argentīnā, Spānijā, kur dažās no tām paredzētais sods par minēto noziedzīgo nodarījumu izdarīšanu ir mūža ieslodzījums vai pat nāves sods.

Taču aizturēto narkokurjeru skaits, visticamāk, ir vēl lielāks, jo informācija par personas aizturēšanu tiek nodota Latvijas tiesībsargājošām iestādēm tikai pēc aizturētās personas izteikta lūguma.

Tuvākajā laikā VID Muitas kriminālpārvalde minēto kriminālprocesu plāno nosūtīt Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētajai prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!