Ar Latgales apgabaltiesas lēmumu piektdien atstāts spēkā apcietinājuma kā drošības līdzekļa piemērošana nelikumīgā meža ciršanā apsūdzētajam Aldim R., kurš iepriekš bija ziņojis par to, ka Rēzeknes rajona prokuratūras prokurors Guntars Arbidāns no viņa izspiedis kukuli.
Aldis R. sūdzībā norādījis, ka Rēzeknes rajona tiesas lēmumu mainīt drošības līdzekli uz apcietinājumu viņš uzskata par atriebību par to, ka ar viņa palīdzību apcietināts Rēzeknes rajona prokuratūras prokurors.

Kukuļa izspiešanā un procesuālu dokumentu viltošanā šobrīd apsūdzētais prokurors Arbidāns izmeklēja Alda R. lietu. Kukulis tika izspiests par apsūdzētā neapcietināšanu, kā arī aresta neuzlikšanu mantai.

Rēzeknes rajona tiesa savu lēmumu par Alda R. apcietināšanu motivēja ar to, ka tiesājamais Aldis R. tiek apsūdzēts smaga nozieguma izdarīšanā, turklāt viņš nebija paziņojis par neierašanos uz tiesu. Aldis R. agrāk nav sodīts.

Alda R. lieta tiesai nodota šajā vasarā. Neilgi pēc Arbidāna aizturēšanas par kukuļņemšanu, 5.jūlijā, bija nozīmēta pirmā tiesas sēde, uz kuru Aldis R. nav ieradies. Kā skaidro tiesājamais - 5.jūlijā viņš nav ieradies, jo Drošības policijas darbinieki pateikuši, ka tiesas sēde nenotiks.

Tiesas lēmumā par drošības līdzekļa maiņu gan nav norādīts, ka 5.jūlija sēde atlikta prokurora neierašanās dēļ, bet tikai tas, ka uz sēdi nav ieradies Aldis R., kā arī tas, ka Drošības policijas darbinieku teiktais nav saistošs tiesai.

Uz nākamo tiesas sēdi, kas bija nozīmēta 12.augustā, Aldis R. nav ieradies, jo ceļā uz tiesu salūzusi automašīna. Viņa sūdzībā norādīts, ka uz pavēstes nav bijis telefona numura un tādēļ viņš tiesu nav varējis informēt par neierašanos.

12.augustā tika pieņemts lēmums par Alda R. apcietināšanu. Parasti lietās par nelikumīgu mežu ciršanu kā drošības līdzeklis apcietinājums tiek piemērots reti.

Kā skaidro Aldis R., pēc 12.augusta viņš atradies mājās un gaidījis jaunu izsaukumu uz tiesas sēdi, bet tādu viņš nav saņēmis. Savukārt, piezvanot uz policiju, uzzinājis, ka viņš atrodas meklēšanā un piemērots apcietinājums. Aldis R. neuzskata, ka viņš būtu izvairījies no tiesas.

Savukārt tiesa uzskatījusi, ka tiesājamais izvairās no ierašanās tiesas sēdēs un slēpjas no tiesas. Patvaļīgā koku ciršanā apsūdzētais Aldis R. tika apcietināts 11.oktobrī.

Alda R. sūdzību par pamatotu vakar notikušajā tiesas sēdē atzina arī Organizēto noziegumu un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurors Aivars Buliņš, kurš lūdza atcelt tiesneša lēmumu par Alda R. apcietināšanu. Iepriekš krimināllietā apsūdzību uzturēja prokurors no Rēzeknes rajona prokuratūras, bet sēdē, kurā tika nolemts apsūdzēto apcietināt, prokuratūru pārstāvēja Rēzeknes prokuratūras virsprokurors. Viņš drošības līdzekļa maiņu atbalstīja.

Latgales apgabaltiesa uzskatīja, ka Rēzeknes rajona tiesas lēmums par apcietinājuma piemērošanu ir pamatots, tādēļ atstājams bez grozījumiem.

Kā tika norādīts tiesas lēmumā, "apgalvojums, ka pieņemtais lēmums ir atriebība par to, ka ar viņa palīdzību tika apcietināts Rēzeknes rajona prokuratūras prokurors, ir nepamatots, jo tiesas lēmums tika pieņemts par konkrētu paša tiesājamā rīcību. Krimināllietai nav nekāda sakara ar tiesājamā un prokurora savstarpējām attiecībām".

Pēc aģentūras LETA rīcībā esošajām ziņām, Latgales apgabaltiesas tiesnesis Uminskis, kurš bija tiesas sēdes priekšsēdētājs, ir kukuļa izspiešanā apsūdzētā prokurora Arbidāna kursabiedrs.

Tiesa nav ņēmusi vērā to, ka Aldis R., lai arī izdarījis smagu noziegumu, palīdzējis atklāt sevišķi smagu noziegumu, tas ir, kukuļa izspiešanu.

Neizpratni par šādu notikumu attīstību pauda Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurore Margarita Dolgova. Viņa informēja, ka Arbidāns ir apsūdzēts par kukuļa izspiešanu, kas ir sevišķi smags noziegums, kā arī par vairāku procesuālu dokumentu viltošanu. Arbidāns atrodas apcietinājumā.

Pēc Dolgovas teiktā, Arbidāns, izmeklējot Alda R. lietu, prasījis viņam parakstīt tukšas lapas un tajās viņš pats ierakstījis it kā apsūdzētā sniegtās liecības. Lietā par patvaļīgu koku ciršanu nav izvērtēti visi apstākļi, un, visticamāk, to būs nepieciešams nodot papildizmeklēšanai.

Arbidāns prokuratūras iestādēs strādāja kopš 1998.gada novembra. Pērn oktobrī viņam piemērots disciplinārsods par tīšu pienākumu nepildīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!