Foto: LETA
28. februārī Kurzemes apgabaltiesa apmierināja Ventspils prokuratūras prokurores protestu daļā par sodu, piespriežot personai mūža ieslodzījumu par pensionāres seksuālu izmantošanu un viņas nogalināšanu, portālu "Delfi" informēja Ģenerālprokuratūrā,

Lietā pieņemts saīsinātais spriedums, un to vēl var pārsūdzēt kasācijas kārtībā.

Iepriekš Kurzemes rajona tiesa Ventspilī personai bija noteikusi galīgo sodu brīvības atņemšanu uz 25 gadiem un probācijas uzraudzību uz pieciem gadiem, taču prokurore iesniedza protestu daļā par sodu.

Apgabaltiesa apmierinājusi prokurores protestu pilnībā, personai nosakot sodu mūža ieslodzījumu par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu pēc Krimināllikuma 117. panta 2. punkta, kā arī nosakot mūža ieslodzījumu kā galīgo sodu.

Valsts policija 2017. gada jūnijā kriminālvajāšanas sākšanai nodeva kriminālprocesu par sievietes slepkavību un jaunietes izvarošanas mēģinājumu Ventspilī. Toreiz Valsts policijā informēja, ka 85 gadus vecās sievietes līķis ar vardarbīgas nāves pazīmēm atrasts 2017. gada 10. martā kādā dzīvoklī Brīvības ielā Ventspilī. Tajā pašā dienā uz aizdomu pamata par slepkavību aizturēts 41 gadus vecs vīrietis, kuram tiesa piemēroja drošības līdzekli – apcietinājumu.

Kriminālprocesā noskaidrots, ka vīrietis strādājis par sētnieku un liktenīgajā dienā vērsies pie mājas iedzīvotājiem, vācot parakstus par padarīto. Tādā veidā vīrietis arī iekļuvis 1932. gadā dzimušas sievietes dzīvoklī. Brīdī, kad sieviete noliekusies pie galda, vīrietis viņai no mugurpuses uzbrucis, žņaudzot, sitot un durot ar nazi. Vēlāk viņš veicis seksuāla rakstura darbības, tādējādi apmierinot savu dzimumtieksmi pretdabiskā veidā, izmantojot cietušās sievietes bezpalīdzības stāvokli viņas vecuma dēļ, skaidroja policijā.

Vīrietim tika nozīmēta tiesu psihiatriskā ekspertīze, kurā aizturētais ir atzīts par pieskaitāmu.

Tāpat vīrietim ir inkriminēta apsūdzība par izvarošanas mēģinājumu 2016. gada decembra beigās Ventspilī, Siguldas ielas mājas pagalmā. Vīrietis, nogāžot uz zemes nepilngadīgu meiteni, mēģināja veikt seksuālu vardarbību pret viņu, saplēšot viņai drēbes un nodarot miesas bojājumus, taču meitenei, iesitot vīrietim pa seju, izdevies aizbēgt.

Aizdomās turētais jau iepriekš bija nonācis policijas redzeslokā gan par līdzīga rakstura noziegumiem, gan arī par mantiska rakstura noziegumu, kā arī par noziegumiem, kas saistīti ar vardarbības pielietošanu. Vīrietis ticis sodīts par laupīšanu un no 2010. līdz 2015. gadam atradās apcietinājumā, iepriekš informēja likumsargi.

Kopumā apsūdzētais pie kriminālatbildības saukts trīs sevišķi smagu noziegumu izdarīšanā pēc Krimināllikuma 117. panta 2. punkta, Krimināllikuma 160. panta 2. daļas, Krimināllikuma 15. panta 4. daļas un Krimināllikuma 159. panta 3. daļas, kā arī pēc Krimināllikuma 180. panta 1. daļas.

2018. gada aprīlī Kurzemes rajona tiesa par Ventspilī izdarītu pensionāres slepkavību un nepilngadīgas jaunietes izvarošanas mēģinājumu apsūdzētajam vīrietim piesprieda brīvības atņemšanu uz 25 gadiem.

Prokurore prasīja vīrieti sodīt ar mūža ieslodzījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!