Salaspils–Babītes ceļa 2. kilometrā ap pulksten 13 vienā no līkumiem apgāzusies smagā automašīna, no kuras vestās cisternas izlijušas astoņas tonnas ķīmiski bīstamas vielas —formalīna.
Par to BNS informēja Rīgas rajona policijas preses sekretāre Vineta Hartmane.

Notikuma vietā pašreiz strādājot Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta speciālisti, kā arī muitas pārstāvji, jo auto uz galamērķi — rūpnīcu “Olainfarm” — devies no muitas zonas.

Hartmane pastāstīja, ka šoferis negadījumā nav cietis. Šis esot jau otrais atgadījums, kad šajā līkumā apgāžoties smagais auto, vedot cisternu.

Katastrofu medicīnas centra direktors Mārtiņš Šics BNS informēja, ka centra darbinieku un medicīnas darbinieku palīdzība katastrofas likvidēšanā nav lūgta, jo izlijusī viela nav bīstama cilvēku veselībai. Šics norādīja, ka vielai ir nepatīkama smaka un tā var izraistīt kairinājumu elpošanas ceļos, taču veselībai tā svaigā gaisā nevar kaitēt.

Šics atzina, ka automašīnu vadītāji vēl ilgi varētu notikuma vietā just nepatīkamo aromātu, tomēr pauda prieku, ka katastrofā nav izlijusi kāda cita — daudz indīgāka viela.

“Vienīgais, ko varu piebilst, cilvēkiem, kas plikām kājām staigās pa sniegu vietā, kur izlija formalīns, kājas kādu laiku nesvīdīs,” jokojot sacīja Šics.

Formalīns ir organisks savienojums ar izteiktu asu smaku, kura šķīdumu lieto dezinfekcijai, smakas neitralizēšanai, līķu un anatomisku preparātu iebalzamēšanai.

Savienojums ir gaistošs, tā sastāvā ir formaldehīda ūdens šķīdums (parasti ap 40%), tas satur 6 līdz 15% metanola, kas ir nāvējoša inde pat mazās koncentrācijās.

Vielas nokļūšana elpošanas ceļos izraisa tūlītēju iekaisumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!