Augstākā tiesa (AT) otrdien atstājusi spēkā Latgales apgabaltiesas pagājušā gada 29.maija spriedumu daļā par mūža ieslodzījuma piespriešanu Andrim Saukānam, kurš apsūdzēts par četru cilvēku slepkavību Rēzeknē.

Kā informēja AT Komunikācijas nodaļas vadītāja Rasma Zvejniece, AT Krimināllietu tiesu palāta, otrdien apelācijas kārtībā izskatot minēto krimināllietu, nolēma pirmās instances spriedumu atcelt daļā par 2700 latu piedziņu no Saukāna valsts labā, tādējādi kaitējuma kompensāciju šajā daļā nenoteikt. Pārējā daļā spriedums atstāts negrozīts.

Kā ziņots, izskatot lietu pirmajā instancē, Latgales apgabaltiesa pērn 29.maijā Saukānam piesprieda mūža ieslodzījumu, kā to bija prasījusi arī prokurore.

Tomēr vēlāk šis spriedums tika pārsūdzēts, tāpēc lieta nonāca AT.

Latgales apgabaltiesa, piemērojot Saukānam mūža ieslodzījumu, no viņa par labu valstij - Juridiskās palīdzības administrācijai - toreiz nolēma piedzīt arī 2700 latus, kas izmaksāti kompensācijās cietušajiem - nogalināto cilvēku tuviniekiem.

Pēdējā vārdā tiesai Saukāns nožēloja izdarīto. "Es gribu lūgt piedošanu, taču zinu, ka kaut ko tādu piedot nevar. Tomēr - piedodiet! Es pats nesaprotu, nezinu, kā kādu varēju nogalināt. Lūdzu piedošanu! Ļoti nožēloju," toreiz sacīja Saukāns.

Kā ziņots, 2009.gada 4.janvārī Rēzeknē, dzīvoklī Pils ielā 10, tika atrasti 1957., 1953., 1974. un 1958.gadā dzimušu vīriešu līķi ar vardarbīgas nāves pazīmēm. Visiem nogalinātajiem tika konstatētas durtas brūces. Saistībā ar notikušo tika sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 118.panta 2.daļas - par slepkavību sevišķi pastiprinošos apstākļos, ja noslepkavotas divas vai vairākas personas.

Aizdomās par šī nodarījuma izdarīšanu policija aizturēja divus iepriekš tiesātus 1974. un 1977.gadā dzimušus vīriešus. 6.janvārī vīrieši tika apcietināti, bet jau 7.janvārī viens no aizdomās par četrkāršo slepkavību Rēzeknē aizturētajiem vīriešiem īslaicīgās aizturēšanas vietā tika atrasts pakāries. Veicot ik pusstundas kameru apgaitu, policijas darbinieks konstatēja, ka kamerā pie griestu lampas aizsargrežģa no palaga savītā virvē pakāries 1977.gadā dzimis vīrietis.

Kā iepriekš pastāstīja Rēzeknes pilsētas un rajona Policijas pārvaldes priekšnieka palīdze Sanita Rastopčina, minētā persona bija sniegusi liecības par izdarīto noziegumu, kā arī izdarīto bija apstiprinājusi liecību pārbaudes laikā uz vietas. Bojāgājušais īslaicīgās aizturēšanas vietā uzturējās viens un bija atstājis pirmsnāves vēstuli, kurā viņš nenoliedza savu vainu, bet lūdza piedošanu.

Apsūdzība Saukānam celta pēc Krimināllikuma (KL) 118.panta 2.daļas - par slepkavību, ja noslepkavotas divas vai vairākas personas, par ko vainīgās personas var sodīt ar mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšanu uz laiku no 15 līdz 20 gadiem un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem, konfiscējot mantu.

Apsūdzētā advokāte savukārt lūdza pirmās instances tiesu pārkvalificēt apsūdzību pēc KL 125.panta 3.daļas - par tīša smaga miesas bojājuma nodarīšanu, kas vainīgā neuzmanības dēļ bijis par iemeslu cietušā nāvei, par ko iespējamais sods ir brīvības atņemšana uz laiku no trim līdz 15 gadiem.

Advokāte pauda uzskatu, ka procesā iesaistītajām personām nav skaidri iemesli, kāpēc pašnāvību izdarīja otra apsūdzētā persona, vien tāpēc nevar visu atbildību par slepkavībām likt uzņemties Saukānam.

"Nav zināms, bet varbūt otra apsūdzētā persona pašnāvību izdarīja tāpēc, ka bija vairāk vainīga pastrādātajos noziegumos. Nav pierādījumu tam, ka nozieguma vietā bija tikai viens nazis, arī tam, ka tas visu laiku atradās Saukāna rokās. Notikumā iesaistītā kompānija bija stiprā alkohola reibumā, un nav noskaidrots tas, kurā brīdī un kādu iemeslu dēļ uzdzīve pārauga konfliktā. Viņam nebija nodoma noslepkavot. Miesas bojājumus nogalinātajiem viņš nodarījis aizstāvoties," sacīja Vaivode.

Kā uzsvēra advokāte, apsargi, kas strādā Rēzeknes nakts patversmē, Saukānu raksturoja kā mazrunīgu, noslēgtu, bet strādīgu cilvēku, kurš palīdzēja virtuves darbos, "sabiedrībai bīstami cilvēki patversmē nemaz netiekot uzņemti".

"Arī mirušos vīriešus radinieki raksturoja kā mierīgas dabas cilvēkus, taču mēs nezinām, kādi viņi bija tajā liktenīgajā dienā alkohola reibumā. Savukārt otra apsūdzētā persona, kas drīzumā pēc aizturēšanas izdarīja pašnāvību, pēc Saukāna vārdiem, bija agresīvs cilvēks, no kura Saukāns pats baidījies. Prokurore savu apsūdzību balsta tikai uz pieņēmumiem," tiesas debatēs sacīja Vaivode.

Kā pēc pirmās instances tiesas debatēm apstiprināja advokāte, arī Saukāns pirmstiesas izmeklēšanas gaitā mēģināja izdarīt pašnāvību, pārgriežot vēnas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!