Foto: Shutterstock
Marta sākumā Latgales tiesas apgabala prokuratūras virsprokurors, izskatot cietušo personu sūdzības par krimināllietas izbeigšanu pret Rēzeknes slimnīcas ārstu par profesionālo pienākumu nepienācīgu pildīšanu, nolēmis atjaunot šo procesu, portālu "Delfi" informēja Ģenerālprokuratūrā.

Jau ziņots, ka 2015. gada 14. martā Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) brigāde Rēzeknes slimnīcā nogādāja senioru Robertu Saukānu, kuram dzīvesvietā uztaisītās kardiogrammas rezultāti norādīja uz akūtu miokarda infarktu. Rēzeknes slimnīcas dežurējošais ārsts Georgijs Tihonovs vīrietim neesot noteicis precīzu klīnisko diagnozi un neesot nodrošinājis saslimšanai atbilstošu ārstēšanu. Tādējādi vīrietim turpinājušies veselības traucējumi. Dežurējošais ārsts pacientu nosūtījis mājās, kur pēc dažām stundām iestājusies vīrieša nāve.

Kā iepriekš stāstīja ārsta advokāte Ilona Jirgena, tas, ka Tihonovs uzstādījis neprecīzu diagnozi, teikts Veselības inspekcijas atzinumā. Ārstus pret neprecīzām diagnozēm aizsargā civiltiesiskā apdrošināšana. Apdrošināšanas maksa, ko no riska fonda saņēmusi cietusī puse – 100 000 eiro –, ir otrā lielākā, kāda līdz šim izmaksāta.

Prokuratūrā skaidro, ka 2015. gada 22. maijā pēc Krimināllikuma 138. panta 2. daļā paredzētajām noziedzīga nodarījuma pazīmēm, Valsts policija sāka kriminālprocesu. Pērnā gada 28. novembrī Valsts policija pieņēmusi lēmumu par kriminālprocesa izbeigšanu, jo izmeklēšanā nav gūti pierādījumi, ka ārsta darbībās ir noziedzīga nodarījuma sastāva pazīmes.

Cietušie pārsūdzēja Valsts policijas lēmumu uzraugošajam prokuroram, vēlāk arī amatā augstākam prokuroram. Viņu sūdzību noraidīja. Februārī cietušie ar sūdzībām vērsās Latgales tiesas apgabala prokuratūrā.

2. martā Latgales tiesas apgabala prokuratūras virsprokurors, izskatot cietušo sūdzības, secinājis, ka tās ir pamatotas un apmierināmas, bet lēmums par kriminālprocesa izbeigšanu ir nelikumīgs.

"Gan procesa virzītājas inspektores, gan prokuroru secinājums par to, ka ārsta darbībās nav konstatējama cēloņsakarība ar cietušā nāves iestāšanos, ir acīmredzami kļūdains un izdarīts, nepareizi vērtējot lietā iegūtos pierādījumus un nepareizi izprotot un interpretējot pierādīšanas priekšmeta būtību konkrētajā kriminālprocesā un to, ko nozīmē cēloņsakarība noziedzīgā nodarījumā par ārstniecības personas profesionālo pienākumu nepienācīgu pildīšanu," norāda Latgales tiesas apgabala prokuratūras virsprokurors.

Lēmumā par kriminālprocesa atjaunošanu norādīts, ka ārsta darbībās ir saskatāma cēloņsakarība, jo ārsts ar savu neprofesionālo rīcību veicināja personas nāves iestāšanos.

Kriminālprocess nosūtīts izmeklēšanas turpināšanai Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes Rēzeknes iecirknim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!