Valsts policijas (VP) Ekonomikas policijas birojs (EPB) ceturtdien Rīgā, Eksporta ielā, tirdzniecības ostas teritorijā, aizturējis aptuveni 250 tūkstošus ASV dolāru vērtu nogādāšanai Krievijā paredzētu dekoratīvo apšuves paneļu kravu .
VP preses dienestā informēja, ka sākotnēji, īsi pirms izvešanas no ostas teritorijas uz Krieviju iesniedzot muitas punktā nepatiesas ziņas saturošus, viltotus dokumentus, aizturēti divi konteineri, kuros esošo apšuves paneļu vērtība ir 47 571 ASV dolārs.

Apšuves paneļi bijuši iekrauti divos konteineros, kurus kāds Kanādas uzņēmums sūta uz Krieviju. Kravas un pavaddokumentu pārbaudē konstatēts nepareizs preču kods, līdz ar to aptuveni četras reizes mākslīgi samazināta preces vērtība un arī samazināta nodokļos nomaksājamā summa. Kanādas firmas uzrādītā preču vērtība katram no konteineriem ir attiecīgi 21 535 un 26 036 ASV dolāri, bet muitai iesniegtajos dokumentos tā norādīta 7762 un 8430 ASV dolāri.

Policija arī noskaidrojusi, ka kravas nosūtītāja izsniegtajos pavaddokumentos norādīta viena, bet Latvijas muitai iesniegtajos dokumentos - cita saņēmējfirma. Pārvadātāji gan iesnieguši muitai no sākotnēji minētās saņēmējfirmas Krievijā saņemtu pāradresācijas vēstuli, kurā norādīti citi kravas saņēmēji, taču Krievijas tiesībsargājošās iestādes informējas Latvijas policiju, ka šajā dokumentā ir nepatiesas ziņas. Policija noskaidrojusi, ka kravas adresāts ir fiktīvi reģistrēts uzņēmums, kas neveic nekādu saimniecisko darbību.

EPB noskaidrojusi, ka konteineri Rīgas tirdzniecības ostā nogādāti jau rudenī un šobrīd tās teritorijā atrodas vēl septiņi konteineri ar līdzīgiem pavaddokumentiem. Tātad kopējā šīs preces reālā vērtība ir gandrīz 250 000 ASV dolāru. Šobrīd ir dots rīkojums apturēt jebkāda veida darbības ar minētajiem konteineriem un ierosināta krimināllieta par kontrabandu.

Policija informēja, ka tās rīcībā regulāri nonāk informācija par gadījumiem, ka, mākslīgi samazinot preču vērtību, caur Latviju vai Lietuvu tranzītā mēģina izvest kontrabandas preces.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!