Šā gada aprīļa vidū tiesībsargājošo iestāžu darbinieki aizturējuši vairākus cilvēkus, kurus tur aizdomās par kriminālajās aprindās pazīstamā Andreja Balmasova slepkavības organizēšanu un izpildīšanu. Šī ir viena no tā sauktajām "pirmdienas slepkavībām".
Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, patlaban lieta par Balmasova nogalināšanu atrodas Ģenerālprokuratūrā. Saistībā ar šo lietu arestēti četri cilvēki, kuri visi agrāk jau nokļuvuši Kriminālpolicijas darbinieku redzeslokā saistībā ar dažādiem noziegumiem. Daļa aizturēto atzinuši savu līdzdalību Balmasova slepkavībā.

Vairāki aģentūras LETA aptaujātie avoti tiesībsargājošajās instancēs pieļauj, ka tieši šī aizturēto grupa izpildījusi tā dēvētās "pirmdienas slepkavības" - Balmasova nogalināšanu 2001.gada 2.jūlijā, uzņēmēja Andreja Borovika slepkavību 2001.gada 1.oktobrī, Rīgas apgabaltiesas tiesneša Jāņa Laukrozes nogalināšanu 2001.gada 15.oktobrī, kriminālajās aprindās pazīstamā Vasilija Jeļisejeva slepkavību 2001.gada 3.decembrī, kā arī uzņēmēja Eduarda Baburga slepkavību šā gada 28.janvārī. Visas šīs slepkavības notikušas pirmdienās, kas, iespējams, liecina par noziedzīgās grupas "rokrakstu".

Par šo lietu iespējamo saistību varētu liecināt arī tas, ka A.Balmasova slepkavības lietu izmeklē prokurors, kurš iekļauts tiesneša Laukrozes slepkavības lietas izmeklēšanas speciālajā grupā. Viens no argumentiem par labu šai versijai ir arī apstāklis, ka līdz ar grupas aizturēšanu "pirmdienas slepkavību" ķēde ir apstājusies, norāda aģentūras LETA avoti. Informācija par "pirmdienas slepkavību" izmeklēšanas gaitu gan policijā, gan prokuratūrā tiek turēta stingrā slepenībā, nekādi komentāri netiek sniegti.

Kā ziņots, kriminālajās aprindās pazīstamais Balmasovs ar iesauku "Surgut" tika nogalināts ar vairākiem šāvieniem ķermenī un galvā 2001.gada 2.jūlijā, taksofona kabīnē Rīgā, Ulbrokas ielā. Saskaņā ar policijas versiju Balmasova slepkavība ir saistīta ar kriminālo aprindu savstarpējo rēķinu kārtošanu. 2001.gada 28.maijā notika uzbrukums nogalinātā jaunākajam brālim Mihailam Balmasovam, taču šo uzbrukumu policija nesaista ar "pirmdienas slepkavībām".

Uzņēmējs Boroviks tika nogalināts 2001.gada 1.oktobrī ar vairākiem šāvieniem ķermenī un galvā netālu no Ģertrūdes un Baznīcas ielas krustojuma, Rīgā, pie daudzstāvu autonovietnes. Boroviks nodarbojās ar uzņēmējdarbību un bija saistīts ar brāļiem Balmasoviem. Pērn septembrī Boroviks tika apstiprināts par Preiļu rajonā reģistrētas uzņēmējsabiedrības SIA "Wentwood Developments Ltd" izpilddirektoru, un šis uzņēmums tobrīd bija viens no lielākajiem nodokļu maksātājiem Preiļu rajonā.

Rīgas apgabaltiesas tiesnesis Laukroze tika nogalināts 2001.gada 15.oktobrī ar septiņiem šāvieniem ķermenī un galvā savas mājas pagalmā Lāčplēša ielā, Rīgā. Notikuma vietā atrastas divas lodes, piecas patronu čaulītes un ar klusinātāju aprīkots paštaisīts automāts, kas šauj ar "Makarova" tipa pistoles 9 milimetru kalibra patronām. Daži slepkavības vietā atrastie lietiskie pierādījumi liecina, ka tikusi izmantota arī pistole.

Kriminālo aprindu autoritāte Jeļisejevs ar iesauku Koijots tika nogalināts 2001.gada 3.decembrī ar četriem šāvieniem ķermenī un galvā, brīdī, kad viņš kopā ar vēl kādu cilvēku izgāja no kartinga halles Mežciemā, Rīgā. Jeļisejevs bijis viens no firmu "Brih", "Tess AB" un "Multi V Enterprises" dibinātājiem. Šīs firmas tika saistītas ar kriminālo aprindu pārstāvjiem un savulaik bija lielas nodokļu parādnieces. Latvijas un Zviedrijas kopuzņēmums "Tess AB", kurā Jeļisejevam piederēja 20% daļu, patlaban tiek likvidēts. Savukārt Latvijas un Beļģijas kopuzņēmums "Multi V Enterprises" tika likvidēts jau 1997.gadā.

Pret Jeļisejevu divi atentāti Jūrmalā un Rīgā tika vērsti jau 1997.gadā, taču abi bija neveiksmīgi. Pirmais Jeļisejeva slepkavības mēģinājums notika Jūrmalā pie sanatorijas "Edinburga". Nenoskaidrots noziedznieks mēģināja uzspridzināt automašīnu "BMW 730", kuru izmantoja Jeļisejevs, taču sprādziens tika novērsts. Sanatorijas administratore pamanīja, ka kāds vīrietis pamet saini zem automašīnas, un par to paziņoja policijai. Sainī bija plastikāta spridzeklis. Jeļisejevs automašīnā tobrīd neatradās. Viena no galvenajām šī nozieguma izmeklēšanas versijām tolaik bija Jeļisejeva saistība ar narkotiku tirdzniecību Latvijā. Savukārt otrs mēģinājums noslepkavot Jeļisejevu notika Rīgas centrā, taču tad cieta kāds uzņēmējs, divreiz sodītais Andris Korpols, ar kuru Jeļisejevam bijusi norunāta tikšanās.

Tirdzniecības centra "Tallinn" līdzīpašnieks Baburgs tika nogalināts ar vairākiem šāvieniem galvā un ķermenī 2002.gada 28.janvārī Ozolciema ielā, Ziepniekkalnā, Rīgā. Pēc slepkavības policija netālu no notikuma vietas atrada pistoles klusinātāju, un kāds iedzīvotājs nākamajā dienā nodeva policijai pistoli "PM", ar kuru tika izdarīta slepkavība. Atrastais ierocis kopš 1992.gada tika meklēts kā nozagts. Baburgam piederēja 51% SIA "Tallinn" daļu 75 480 latu vērtībā, viņš bija arī uzņēmuma direktors. SIA "Tallinn" apsaimnieko plašu tirdzniecības centru Juglā, Brīvības gatvē 409, un Juglas tirgu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!