Rīgas apgabaltiesa piektdien noraidīja prokuratūras protestu par Latgales priekšpilsētas tiesas spriedumu nepiemērot apcietinājumu četriem par kāda vīrieša piekaušanu līdz nāvei no darba atlaistajiem policistiem, informēja Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Dzintra Šubrovska.
Viņa nebija informēta par tiesas motivāciju noraidījumam, taču uzsvēra, ka prokuratūra vēl joprojām uzskata - prasība policistus apcietināt bijusi pamatota. Tomēr apgabaltiesas lēmums ir nepārsūdzams.

Arī Latgales priekšpilsētas tiesa noraidīja lūgumu policistus apcietināt, jo lietā viņi esot liecinieku nevis aizdomās turamo statusā un likums neparedz drošības līdzekļa piemērošanu lieciniekiem.

Visi četri policisti no darba atbrīvoti pēc dienesta pārbaudes, ko Rīgas galvenā policijas pārvalde (RGPP) ierosināja pēc ziņām par policistu rīcību, 26.jūlijā Rīgā līdz nāvei piekaujot par izvarošanu aizdomās turētu vīrieti.

Policisti pēc informācijas saņemšanas par izvarošanu ielauzušies privātmājā Lubānas ielā 61 un piekāvuši Valēriju un viņa brāli Jāzepu. Pēc tam viņi abus vīriešus nogādājuši 23.policijas iecirknī, kur Valērijs miris.

Kriminālpolicija ierosinājusi arī krimināllietu par tīšu smagu miesas bojājumu nodarīšanu, kas vainīgā neuzmanības dēļ bijis par iemeslu cietušā nāvei. Krimināllikums par šo noziegumu paredz brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz piecpadsmit gadiem un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās. Kā viens no cietušā varbūtējiem nāves iemesliem ir policistu nodarīti miesas bojājumi.

RGPP ierosinātajā dienesta pārbaudē konstatēts, ka incidentā iesaistītie policisti Alvis Lipņickis, Juris Vingris, Ringolds Meļķis un Juris Straume rīkojušies neprofesionāli un vieglprātīgi. Pārbaudē noskaidrots, ka policisti atstājuši bez medicīniskās palīdzības vīriešus ar redzamiem miesas bojājumiem, nav izsaukuši ātro medicīnisko palīdzību un policiju, bet gan nogādājuši vīriešus iecirknī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!