Rīgas apgabaltiesa pirmdien Ventspils mēra Aivara Lemberga lietā nesāka pratināt ģimenes kādreizējo advokātu Gintu Laiviņu-Laivinieku, jo viņš nezināmu iemeslu dēļ uz tiesas sēdi nebija ieradies.

Tiesas priekšsēdētājs Boriss Geimans sacīja, ka Laiviņš –Laivinieks nav ziņojis, ka neieradīsies, taču pavēste viņam ir nosūtīta. Pavēstes sūta ar ierakstītu vēstuli, līdz ar to tiesai būtu zināms, ja liecinieks to nebūtu saņēmis, norādīja tiesnesis.

Viens no apsūdzības uzturētājiem Jānis Ilsters portālam "Delfi" arī sacīja, ka viņš nezina, kāpēc Laiviņš-Laivinieks nav ieradies, jo, lai gan viņš ir prokuratūras aicinātais liecinieks, šobrīd procesa virzītājs ir tiesa, un tā arī aicināja uz sēdi.

Lai gan advokāts nebija ieradies sniegt liecības, vairāki apsūdzēto Aivara un Anrija Lemberga un Ventspils uzņēmēja Anša Sormuļa advokāti tiesai pieteica lūgumu viņu nepratināt un izslēgt no lietas materiāliem viņa iepriekš sniegtās liecības. Advokāti šos lūgumus pamatoja ar to, ka Laiviņš – Laivinieks ir sniedzis Lembergiem juridisko palīdzību, par ko liecinot arī bankas kontu izdrukas, līdz ar to uz viņu attiecas kriminālprocesuālā imunitāte – viņu nedrīkst pratināt par lietām, ko viņš uzzinājis, sniedzot juridisko palīdzību klientiem.

Šis ierobežojums gan neattiecas uz advokātu darbībām, ja tās bijušas nelikumīgas vai palīdzējušas klientiem pārkāpt likumu. Tomēr Anrija Lemberga advokāts Aivo Leimanis tiesai pauda uzskatu, ka šo gadījumu par tādu nevar uzskatīt, jo šobrīd nav neviena tiesas sprieduma, kas pierādītu jebkādas nelikumīgas darbības, ko Laiviņš –Laivinieks būtu saviem klientiem palīdzējis realizēt.

Tāpat vairāki advokāti uzturēja lūgumu neizmantot lietā iespējamās Laiviņa – Laivinieka liecības, kuru protokoli bija publiskoti interneta mājas lapā www.rokasgrāmata.com, jo citi liecinieki, ar tām iepazīstoties, vairs nevarēs sniegt objektīvas un patiesas liecības.

Prokurori uz šo un līdzīgiem iebildumiem par žurnālista Lato Lapsas izdotajā rokasgrāmatā "Kā nozagt miljardu?" publicētajām liecībām nepiekrita aizstāvjiem, norādot, ka izmeklēšanas noslēpums atteicas uz pirmstiesas izmeklēšanu. Šobrīd lieta tiek skatīta pirmajā instancē un tiesas sēdes ir atklātas, norādīja apsūdzība. Prokurors Ilsters tiesā ironizēja, ka, izildot šādiem advokātu iebildumiem, no tiesas sēdes vajadzētu izraidīt arī mediju pārstāvjus, kuri regulāri apraksta tiesā sniegtās liecības. "Tad jau mums būtu arī jāaizliedz cilvēkiem lasīt medijus," norādīja prokurors.

Pats apsūdzētais Aivars Lembergs bija sašutis, ka lietas materiāli nonākuši atklātībā, skaidrojot, ka "tad jau arī valsts noslēpumu nevarētu nevienam stāstīt, jo tad to zinātu daudz cilvēku". Viņš gan norādīja, ka atšķirība ir tāda, ka valsts nodrošina, lai tās noslēpumi netiktu izpausti, taču viņam tādas iespējas neesot. "Valstij ir vienas tiesības, man ir citas. Kā tā?" neizpratni pauda Lembergs.

Tiesai par izteiktajiem lūgumiem būs jālemj nākamajās sēdēs.

Jau ziņots, ka interneta vietnē "www.rokasgramata.com" iepriekš tika publiskotas, iespējams, Aivara Lemberga un viņa ģimenes kādreizējā advokāta Laiviņa-Laivenieka liecības prokuratūrai laikā no 2008.gada marta sākuma līdz jūnijam - kopā 92 lapaspuses.

Publiskotajos dokumentos Laiviņš-Laivenieks apliecina, ka Lembergs "bija un joprojām ir ļoti ietekmīgs cilvēks. Tas bija saistīts gan ar viņa ievērojamo līdzdalību un ietekmi biznesa struktūrās (..), gan arī viņa līdzdalību politisko procesu veidošanā Latvijā. Kā piemēru varu minēt viņa izvirzīšanu par premjerministra amata kandidātu, ko veica viena no vadošajām valdības koalīcijas partijām".

Dokumentos teikts, ka Lembergs un viņa ģimene esot patiesie labuma guvēji vairākās Ventspils uzņēmējsabiedrībās.

Liecībās Laiviņš-Laivenieks atklāj savas darbības Lemberga un viņa dēla Anrija interesēs, liecina par notikumiem ar Nīderlandes firmas "Netherfin Financial Services B.V." iegādi, tās meitas uzņēmuma "NFS" pārvaldīšanu un darbībām Latvijā saistībā ar ietekmi SIA "Lat Transnafta", par sadarbību ar Šveices advokātu Rūdolfu Meroni, kā arī par vairākiem apjomīgiem darījumiem, kas pirms vairākiem gadiem veikti Ventspils mēra interesēs un pēc viņa norādījumiem.

Viņš liecībās norāda uz atsevišķiem vairākus miljonus vērtiem darījumiem, proti, "Netherfin Financial Services B.V." trīs miljonu ASV dolāru noguldījumu bankā, kas izsniegusi šāda apjoma summu "Ventspils brīvostas pārvaldei", uz SIA "Puses" dalībnieci - Lihtenšteinā reģistrēto firmu "Annapolis Anstalt". Kā tās beneficiārs tiek nosaukts Anrijs Lembergs.

Tāpat tiek norādīts uz Meroni darbošanos Lemberga kā patiesā labuma guvēja interešu pārstāvībai "Yelverton Investment B.V.", kur kā Lemberga pārvaldāmo aktīvu vērtība tiek norādīti aptuveni 50 miljoni latu. "Šīs Lemberga intereses publiski nav atklātas. Ar to es domāju, ka viņa saistība ar to nav redzama ne ārvalstu, ne arī Latvijas komercreģistros (..)," liecībās norāda Laiviņš-Laivenieks.

Laiviņš-Laivenieks arī apstiprina, ka "Netherfin Financial Services B.V." īpašniece "Barnaby International B.V." tikusi nopirkta Aivara Lemberga interesēs, atzīstot, ka Lembergs un viņa ģimene varējuši būt šīs sabiedrības patiesie labuma guvēji. Tas darīts, lai pārņemtu citas sabiedrības - "Kaywood International Ltd" - aktīvus, kas bijuši izvietoti sabiedrībā "Lat Transnafta".

Pēc 2008.gada 25.februāra intervijas Latvijas Televīzijas raidījumā "100.pants" noskatīšanās pratināšanas laikā prokuratūrā Laiviņš-Laivenieks norāda, ka tajā un vēl kādā intervijā Lembergs "pats faktiski apliecina savu līdzdalību un ietekmi vislielāko politisko lēmumu pieņemšanā, kā arī personu izvirzīšanā un ietekmē biznesa vidē. Tas atbilst patiesībai un tā es vienmēr viņu esmu uztvēris".

Jurists norāda uz virkni uzņēmējsabiedrību, kurās Lembergam bijusi ietekme, jo viņš pamatā noteicis šo komersantu darbības noteikumus un līdzdalību uzņēmējsabiedrībās Latvijā.

Jau vēstīts, ka prokuratūra Ventspils mēru apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam saistībā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem. Šajā lietā apsūdzēts arī Ventspils mēra dēls Anrijs un Ventspils tranzītbiznesa menedžeris Sormulis. Visi apsūdzētie nesaprot un neatzīst viņiem uzrādītās apsūdzības.

Lietā aptuveni 140 sējumos apvienoti divi kriminālprocesi, kurus prokuratūra tiesai nodeva 2008.gada otrajā pusē.

Rīgas apgabaltiesa šo lietu paplašinātā sastāvā no jauna sāka skatīt 2009.gada 20.augustā. Lietas sarežģītības dēļ tagad to izskata tiesneši Boriss Geimans, Ligita Kuzmane un Irīna Jansone, bet par rezerves tiesnesi noteikta Ārija Ždanova.

Iepriekš lietu kopš 2009.gada 16.februāra izskatīja Geimans ar tiesu piesēdētājiem, bet tiesu piesēdētāju institūts no 2009.gada 1.jūlija tika likvidēts, un toreizējais tiesas sastāvs līdz sprieduma taisīšanai netika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!