Foto: DELFI
Augstākā tiesa (AT) trešdien nosprieda kukuļošanā apsūdzēto bijušo tiesnesi Irēnu Poļikarpovu sodīt ar brīvības atņemšanu uz trim gadiem.

Tiesa, nolasot saīsināto spriedumu, norādīja, ka piemēro likuma normu, kas ļauj apsūdzētajam noteikt mazāku sodu nekā paredz likums. Kādu iemeslu pēc tiesa šo normu piemēroja, pagaidām nav zināms – to tiesa izskaidros sprieduma motīvu daļā, kas būs pieejama vēlāk.

Poļikarpova, kura pati tiesu bija lūgusi viņu sodīt nosacīti, pēc sprieduma noklausīšanās to komentēt nevēlējās, savukārt viņas advokāte Guna Kaminska norādīja, ka komentārus sniegs un par sūdzības iesniegšanu AT Senātā domās pēc iepazīšanās ar pilnu sprieduma tekstu. Viņa vien uzsvēra, ka jāvērtē ne tikai cilvēka pastrādātais noziegums, bet arī tas, ko šis cilvēks dzīves laikā ir labu izdarījis.

Kaminska nemācēja paskaidrot, kādēļ Poļikaprova otrajā tiesu instancē tomēr nolēma atzīt vainu pastrādātajā noziegumā - šis jautājums esot jāuzdod pašai apsūdzētajai. Savukārt prokurors Māris Leja žurnālistiem sacīja, ka tiesas sēdes laikā apsūdzētā skaidrojusi – iekšēji jau sen savu vainu ir atzinusi, taču kauna izjūta viņu atturējusi atzīties skaļi tiesas un sabiedrības priekšā.

Prokurors atzina, ka pirmās instances piespriestie un viņa prasītie astoņi gadi cietumā ir ļoti bargs sods, taču toreiz likums mazāku sodu prasīt un piespriest neļāva. Ja tolaik būtu bijusi iespēja, viņš noteikti būtu prasījis mazāku sodu, atzina prokurors. Leja skaidroja, ka Poļikarpova kukuli ņēmusi nevis par nelikumīgiem spriedumiem, bet gan par lietu izskatīšanu saprātīgos termiņos.

Arī viņš pagaidām atturējās spriest par iespējamo kasācijas sūdzību.

Protests par AT spriedumu iesniedzams AT Senātam 10 dienu laikā pēc pilna sprieduma teksta pasludināšanas.

Līdz šim Poļikarpova pirmstiesas ieslodzījumā pavadījusi 33 dienas, kuras atskaitīs no piespriestā soda termiņa.

Pirmās instances tiesa Poļikarpovai piesprieda astoņu gadu cietumsodu – tādu, kā iepriekš bija lūdzis prokurors Leja. Taču otrdien debatēs AT prokurors, norādot, ka, mainoties likumam, samazinājies tajā noteiktais minimālais sods par tiesnesei inkriminēto nodarījumu, lūdza Poļikarpovu sodīt ar pieciem gadiem nebrīvē. Poļikarpova, kura apelācijas instancē savu vainu nodarītajā atzina, lūdza viņu sodīt nosacīti, šim lūgumam pievienojās arī viņas advokāte Kaminska.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka pirmdien AT atsevišķā tiesvedībā izdalīja otras šajā lieta apsūdzētās, mirušās tiesneses Beatrises Tāleres epizodes. Arī viņu Rīgas apgabaltiesa atzina par vainīgu kukuļošanā un sodīja ar cietumsodu uz astoņiem gadiem. Tiesnese šo spriedumu pārsūdzēja, taču šovasar, nesagaidot tiesu, nomira.

Pārējie lietā apsūdzētie pirmās instances spriedumu nepārsūdzēja. Šīnī lietā uz apsūdzēto sola sēdēja arī bijušais tiesu izpildītājus Raimonda Spore un Raimonds Zundurs, viņus tiesa notiesāja nosacīti.

Šī krimināllietā izdalīta atsevišķā tiesvedībā lieta pret bijušo tiesu izpildītāju Inesi Rozīti, kuru lietas iztiesāšanas laikā izsludināja meklēšanā, jo apsūdzētā neieradās uz tiesu.

Abas tiesneses KNAB darbinieki aizdomās par kukuļņemšanu aizturēja 2006.gada 10. oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!