Augstākās tiesas senāts ceturtdien atstāja spēkā divarpus gadu ilgu cietumsodu bijušajai tiesu izpildītājai Diānai van Deilenai, kura apsūdzēta par nelikumīgu pensionāres Birutas Dailas Vaitenieces īpašuma izsolīšanu, portālu "Delfi" informēja Augstākās tiesas (AT) preses sekretāre Ilze Eida.
AT Senāta Krimināllietu departaments rakstveida procesā izskatīja bijušās tiesu izpildītājas un viņas aizstāvja kasācijas sūdzības par spriedumu, ar kuru viņa atzīta par vainīgu dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā un krāpšanā.

Senāta lēmums nav pārsūdzams.

Bijusī tiesu izpildītāja Diāna van Deilena notiesāta par to, ka, būdama valsts amatpersona, izdarījusi tīšas darbības, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, radot ar šīm darbībām būtisku kaitējumu valsts varai un pārvaldes kārtībai, kā arī ar likumu aizsargātām personu tiesībām un interesēm.

Tiesu instances atzinušas par pierādītu, ka van Deilena vairākkārt darbojusies pretlikumīgi, samazinot nekustamo īpašumu vērtības pirms izsoles, ļāvusi piedalīties izsolē pretendentiem, kas tiesu izpildītāju kantora depozītu kontā iemaksājuši nodrošinājumu mazāk kā likumā noteiktos desmit procentus no nekustamā īpašuma novērtējuma, izkrāpusi naudu, izmantojot personas uzticēšanos viņai kā valsts institūcijas amatpersonai.

Pirmajā instancē 2004. gada 30. septembrī lietu izskatīja Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa, kas atzina van Deilenu par vainīgu.

Par šo spriedumu apelācijas sūdzības iesniedza apsūdzētā un viņas aizstāvis, lūdzot atcelt rajona tiesas spriedumu un attaisnot apsūdzēto van Deilenu.

Apelācijas sūdzību iesniedza arī cietusī Vaiteniece, kuras īpašumam tiesu izpildītāja bija noteikusi mazāku vērtību nekā ir tā kadastrālā vērtība un šo īpašumu pārdevusi izsolē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!