Foto: F64
Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurore Velta Zaļūksne uzrādījusi apsūdzību valstij daļēji piederošās bankas "Citadele" nu jau bijušajam darbiniekam Kristapam Putānam ne tikai par 50 000 eiro (35 000 latu) liela kukuļa pieprasīšanu un tā daļas pieņemšanu, bet arī par kukuļa izspiešanu.

Viņš jau pēc aizturēšanas savu vainu ir atzinis, augustā pastāstīja viņa advokāts Jānis Rozenbergs.

Zaļūksne pastāstīja, ka apsūdzība šajā lietā uzrādīta pēc Krimināllikuma (KL) 320.panta 3.daļas - par kukuļa pieprasīšanu. Minētais likuma pants vainīgo personu paredz sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu, atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem vai bez tā.

Tāpat kriminālvajāšana pret minēto personu sākta pēc KL 320.panta 4.daļas - par kukuļa izspiešanu. Savukārt šis likuma pants vainīgo paredz sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz 12 gadiem, konfiscējot mantu, atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.

Iepriekš bijušais bankas darbinieks atzinis savu vainu kukuļa pieprasīšanā, bet prokurore ir atradusi papildus pierādījumus, lai sauktu viņu pie kriminālatbildības par tā izspiešanu. Liecības prokuratūrā šī persona vēl nav sniegusi, tādēļ nav zināms, vai apsūdzētais atzīst vainu arī izspiešanā.

Šo procesu augustā sāka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

Kriminālprocesa materiāli liecina, ka valstij daļēji piederošas kredītiestādes amatpersona, būdama atbildīga par korporatīvo klientu apkalpošanu, laika posmā no 2011.gada 28.jūnija līdz 19.augustam pieprasījusi kukuli no kāda komersanta saistībā ar labvēlīgu lēmumu pieņemšanu viņa pārstāvētā uzņēmuma interesēs, iepriekš informēja KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs.

Lai kredītiestādes pārstāvis, izmantojot savu dienesta stāvokli, attiecībā uz lielu ražojošo uzņēmumu samazinātu tam kredītlīgumos iekļauto komisijas maksu par darījuma noformēšanu un arī turpmāk nodrošinātu tam labvēlīgus sadarbības nosacījumus no kredītiestādes puses, no komersanta tika pieprasīti 50 000 eiro (35 000 latu).

Par kukuļa pieprasīšanas faktu komersants informēja KNAB, kas veica nepieciešamās procesuālās darbības, lai atklātu noziedzīgo nodarījumu un iegūtu pierādījumus tā izdarīšanā. Pēc pieprasītā kukuļa daļas - 17 500 eiro (12 250 latu) - pieņemšanas kredītiestādes darbinieks 19.augustā tika aizturēts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!