Foto: AFI
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) tā dēvētajā "Daimler" kukuļošanas lietā aizturējis kādreizējo SIA "Rīgas Satiksme" (RS) padomes priekšsēdētāja vietnieku Leonardu Teni un uzņēmēju Raimondu Krastiņu, portālam "Delfi" apliecināja ar aizturēto saistītas personas.

Foto galerija

Tiesa pirmdien lemj par Teņa apcietināšanu. Savukārt sestdien tiesā skatīts drošības līdzeklis kādam ar Vācijas uzņēmumu "Daimler" saistītajam Raimondam Krastiņam, kurš šajā lietā ir otrs aizturētais.

KNAB pārstāve Ieva Karslberga portālam "Delfi" norādīja, ka birojs izmeklēšanas interesēs nesniedz informāciju par šo lietu.

Jau vēstīts, ka KNAB piektdien vakarā veicis kratīšanu pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" (RS) un, iespējams, vēl citur lietā par Vācijas autobūves koncerna "Daimler" dotajiem kukuļiem Rīgas domes amatpersonām.

Pārbaudi par "Daimler" kukuļošanas lietu KLNAB sācis pērn pavasarī pēc ASV Tieslietu departamenta paziņojuma par vērienīgu starptautiskās kukuļošanas skandālu.

ASV Tieslietu departaments martā vērsies federālajā tiesā, apsūdzot "Dailmer" amatpersonas kukuļošanā 22 valstīs laika posmā no 1998. līdz 2008.gadam. Šo valstu vidū nosaukta arī Latvija. Pēc izskanējušās informācijas Ģenerālprokurors Jānis Maizītis aicinājis Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju izmeklēt iespējamo Rīgas domes amatpersonu kukuļošanu saistībā ar "Mercedes" autobusu iegādi.

Nauda kukuļiem, ko vācu autobūves koncerna "Daimler" meitasuzņēmums "Evo Bus" no 2002. līdz 2006. gadam maksājis atsevišķām Rīgas domes (RD) amatpersonām, vismaz daļēji nākusi, mākslīgi paaugstinot Rīgas iepirkto pasažieru autobusu cenu un "pārmaksu" atdodot RD pārstāvjiem "komisijas" veidā, liecina ASV izmeklētāju publiskotais ziņojums par "Daimler" kukuļošanas skandālu.

Rīgas domes Satiksmes departamenta arhīva dokumenti par laika periodu no 1998. gada līdz 2006. gadam liecina: 2000. gadā ar RD priekšsēdētāja Andra Ārgaļa (tolaik TB/LNNK, tagad TP) rīkojumu RD SD un RD Finanšu departamentam bija uzdots organizēt atklātu izsoli par tiesībām piegādāt jaunus autobusus Rīgas pilsētas pašvaldības uzņēmumiem "Autobusu parks "Imanta"" un "Tālava". Izsoles rezultātā līgumi par autobusu piegādi tika slēgti ar minētajiem autobusu parkiem.

Tenis bija ievēlēts 6.Saeimā no Demokrātiskās partijas "Saimnieks" (DPS) saraksta, bet vēlāk kļuvis par Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas (LSDSP) biedru, kuras sastāvā kandidējis Rīgas domes vēlēšanās.

2001.gadā Tenis kļuva par toreizējā Rīgas mēra Gundara Bojāra (tolaik LSDSP, tagad LPP/LC) ārštata padomnieku satiksmes jautājumos. 2002.gadā Tenis iecelts par pašvaldībai piederošās AS "Rīgas Centrāltirgus" valdes priekšsēdētāju. Viņš bijis arī RS un AS "Rīgas Starptautiskā autoosta" padomes priekšsēdētāja vietnieks.

Līdz ar varas maiņu Rīgas domē šos amatus Tenis 2005.gadā zaudēja. 2009.gada pašvaldības vēlēšanās Tenis no LPP/LC saraksta kandidējis uz Daugavpils domes deputāta vietu.

Teņa Pirms nepilna gada iesniegtā valsts amatpersonas deklarācija, beidzot pildīt biedrības "Daugavpils pilsētas hokeja klubs" valdes locekļa pienākumus, liecina, ka viņš bijis arī valdes loceklis uzņēmumos SIA "City Line", SIA "Royal Graphics" un autosporta klubā "Daugavpils".

Viņš deklarēja arī 40 tūkstošu eiro (28 000 latu) lielu uzkrājumu skaidrā naudā, kā arī vairāk nekā pusmiljonu eiro (aptuveni 350 000 latu) uzkrājumu "UniCredit Bank", 80 000 eiro (56 000 latu) – "Parex" bankā un 55 tūkstošu eiro (aptuveni 38 000 latu) Austrijas bankā "Oberbank 3 Banken Gruppe".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!