Grupējumam, kas saistīts ar naudas atmazgāšanas pakalpojumiem un bija nodomājis ar Latvijas finanšu sistēmas starpniecību legalizēt ap 50 miljoniem eiro (35,1 miljonu latu), daļu no summas valstī bija izdevies legalizēt.

VID norāda, ka grupējumam Latvijā izdevies legalizēt līdzekļus, taču konkrētas summas pagaidām vēl nav aprēķinātas.

Nodarījuma izmeklēšanā VID patlaban sadarbojas ar kredītiestādēm.

Jau vēstīts, ka patlaban VID aizdomās par nodarījuma veikšanu aizturējis trīs personas, tostarp, pēc VID sniegtās informācijas, kādu Pēteri K., kas saistīts ar vismaz 144 uzņēmumu reģistrāciju. VID uzskata, ka šis vīrietis pēc visu nepieciešamo reģistrācijas dokumentu saņemšanas uzņēmumus pārreģistrēja uz citu personu vārdiem un nodeva attiecīgo finanšu shēmu veidotājiem. Visas trīs personas ievietotas īslaicīgās aizturēšanas izolatorā.

Šonedēļ aizturētais Pēteris K. ir 1977.gadā dzimušais Pēteris Kalvišķis, kurš bijis amatpersona vairāk nekā 140 uzņēmumos.

Kā liecina Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas "Lursoft" un aģentūras LETA arhīva dati, Pēteris Kalvišķis dažu gadu laikā bijis amatpersona vairāk nekā 140 dažādos uzņēmumos. Dažos no tiem viņš ir amatpersona joprojām. Kā dalībnieks šis vīrietis dažu gadu laikā bijis vairāk nekā 60 uzņēmumos.
Uzņēmumu reģistrāciju viņš uzsācis īsi pēc tam, kad 2004.gadā tiesu izpildītājs publiski paziņojis par Kalvišķim piederošā dzīvokļa Rīgā, Mazā Piena ielā, pārdošanu izsolē kādas piedziņas lietas ietvaros.

VID atklātā grupējuma darbība pamatā bija vērsta uz Latvijā reģistrēto nodokļu maksātāju nelegālās darbības rezultātā iegūto finanšu līdzekļu legalizāciju, tomēr VID Finanšu policijas pārvaldes rīcībā nonākusī informācija norādīja arī uz centieniem paplašināt savu darbības teritoriju, piesaistot klientus no citām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm.

Visu iegūto informāciju par konkrētās dalībvalsts uzņēmēju saistību ar naudas atmazgāšanu VID Finanšu policijas pārvalde gatavo iesniegšanai saviem sadarbības partneriem attiecīgajā ES dalībvalstī.

VID norāda, ka pagaidām sīkāka informācija par dalībvalsti un tās uzņēmējiem netiks sniegta.

No vīrieša reģistrētajiem uzņēmumiem VID pārbaudījis jau lielāko daļu - 126 uzņēmumus - un lēmis par to saimnieciskās darbības ierobežošanu un izslēgšanu no pievienotās vērtības nodokļa (PVN) maksātāju reģistra.Saskaņā ar VID Finanšu policijas pārvaldes rīcībā esošo informāciju tikai neliela daļa šo uzņēmumu nonāca konkrētā noziedzīgā grupējuma kontrolē. VID pieļauj, ka pārējo uzņēmumu padziļināta saimnieciskās darbības analīze, iespējams, novedīs pie citu ar naudas atmazgāšanas nelegālo biznesu saistīto noziedzīgo grupējumu darbības atmaskošanas.

Noziedzīgais grupējums VID Finanšu policijas pārvaldes redzeslokā nonāca 2008.gada pirmajā pusē, kad tika veikta informācijas analīze par vairāku uzņēmumu savstarpēji veiktiem aizdomīgiem darījumiem un kādas personas saistību ar neskaitāmu uzņēmumu reģistrāciju un to tālāku izmantošanu nelikumīgu finanšu aktivitāšu veikšanai.

VID konstatēja, ka lielā daļā gadījumu uzņēmumi, kas tiek veidoti naudas atmazgāšanas un citu finanšu noziegumu izdarīšanai, sākotnēji tiek reģistrēti uz tādas personas vārda, kura, iesniedzot dokumentus Uzņēmumu reģistrā (UR), prot sevi pasniegt kā legālu uzņēmēju.

Tālāk pēc visu nepieciešamo formalitāšu nokārtošanas jaunizveidotā juridiskā persona tiek pārreģistrēta uz citas personas, visbiežāk personas bez noteiktas dzīvesvietas, vārda.

Attiecīgā juridiskā persona tiesībspēju iegūst ar UR lēmumu, tādēļ VID šajāsituācijā tiek nostādīts fakta priekšā, kad Nodokļu maksātāju reģistrā parādās uzņēmums, par kura amatpersonu pēc neilga laika kļūst persona bez konkrētas dzīvesvietas jeb bezpajumtnieks vai persona, kurai ir nozaudēta vai nozagta pase.

Arī konkrētajā gadījumā naudas atmazgāšanas shēmā tika izmantoti tieši šādā veidā reģistrēti tā sauktie fiktīvie uzņēmumi.

Grupējuma neitralizēšanas operācija īstenota šonedēļ - trešdien un ceturtdien.
VID norāda, ka šā gada 21.jūlijā VID Finanšu policijas pārvaldē tika uzsākts kriminālprocess par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, ja ar to nodarīti zaudējumi valstij vai pašvaldībai lielā apmērā, un par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu vai citas mantas legalizēšanu lielā apmērā vai ja to izdarījusi organizēta grupa.

Kriminālprocesā VID veicis kopumā 13 kratīšanas, kuru rezultātā izņemti naudas atmazgāšanas shēmā iesaistīto uzņēmumu grāmatvedības dokumenti, zīmogi, kredītkartes, kodu kalkulatori un citi nozīmīgi lietiskie pierādījumi, kā arī 15 700 lati skaidrā naudā.

Šobrīd izmeklēšanas interesēs sīkāka informācija netiek sniegta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!