Darba attiecības ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID) līdz maija beigām bija pārtraukuši 13 no aprīļa sākumā aizdomās par korupciju Terehovas robežkontroles punktā aizturētajiem 29 muitniekiem, izpētījis "ReTV" Ziņu dienests.

Pret pārējiem iepriekš aizturētajiem darbiniekiem VID uzsāktas disciplinārlietas, kuru izmeklēšanu plānots pabeigt līdz vasaras nogalei.

"ReTV" Ziņu dienesta rīcībā nonākusi informācija, ka vienu no šogad aizturētajiem muitniekiem – līdzšinējo muitas maiņas vadītāju Pēteri Grigali – uz līdzīgu aizdomu pamata aizturēja arī pirms 15 gadiem. Toreiz viņš darbu saglabāja, jo krimināllieta, kas tika sākta pret muitniekiem, līdz tiesai nenonāca. Arī patlaban viņš atlūgumu neesot iesniedzis.

Aizturētā vīrieša sieva raidījumam apliecinājusi, ka kratīšana šajā krimināllietā notikusi arī viņu dzīvesvietā Ludzā. Viņa "ReTV" pastāstījusi, ka Grigalis esot līdz jūlijam atstādināts. Savukārt VID "ReTV" atteicies komentēt, vai Grigalis pēc aprīļa aizturēšanas atstādināts, vai arī darba attiecības ar viņu jau pārtrauktas.

"ReTV" vēsta, ka daudzi Ziņu dienesta uzrunātie pierobežas iedzīvotāji atzinuši – par, tā saucamo, "tradīciju" esot dzirdēts, kā arī par to, kuri cilvēki ņēmuši kukuļus un kā nauda tērēta, taču par to visu pastāstīt kamera priekšā, viņi atteikušies.

Pretkorupcijas eksperte Liene Gātere "ReTV" norādījusi, sakot, ka "viens ir tie līdzcilvēki, kas neziņo, un kas cits, tie paši cilvēki, kas iesaistās. Viņi izmanto tādus savtīgus argumentus, viņi piesauc citu cilvēku korumpētību, lai attaisnotu savu negodīgumu. Apmēram tā, ka "ja es neņemšu, tad cietīšu tikai es, jo pārējie turpinās ņemt." Tajā pašā laikā, ja mēs paskatāmies sabiedriskās domas aptaujas, lielākā daļa sabiedrības uzskata, ka valdība netiek galā ar korupciju."

"ReTV" vēsta, ka pēdējo 15 gadu laikā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs izmeklējis divas lietas, kurās aizdomās turēti muitnieki. Savukārt VID Iekšējās drošības pārvaldes pārvalde kopš 2018. gada veikusi izmeklēšanu 27 kriminālprocesos, kuros figurējušas Muitas pārvaldes amatpersonas. 13 no šiem kriminālprocesiem nodoti kriminālvajāšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!