Inkasācijas laikā "Latvijas Unibankas" Valmieras punktā nonākušas 40 divu latu monētas un viena 10 latu naudaszīme ar viltojuma pazīmēm. Firmas "Neste" Valmieras degvielas uzpildes pašapkalpošanās automātos latu vietā atrastas arī igauņu kronas un lietuviešu liti.
"Mēs inkasācijas pakalpojums sniedzam Vidzemē. Klientam ir grūti redzēt naudas viltojuma pazīmes, lai gan vajadzētu mācīties to darīt. Viltojumu atklājot, vienmēr zaudētājs ir tas, kas pieņēmis šo naudu. Ja viltojumu nepamanām mēs, tad pamana Latvijas Bankā un izņem ārā," BNS teica "Latvijas Unibankas" inkasācijas filiāles Valmieras reģionālā atbalsta punkta vadītājs Jānis Kranāts.

Viltotas pārsvarā tiek divu latu monētas ar ausekļa zīmi. Tās iespiedums nav precīzs un to var redzēt. Aptaustot var atpazīt, ka dažu viltoto monētu metāls ir salīdzinoši mīkstāks. Ja monētas metāla sastāvs un svars neatbilst standartam, to atpazīst naudas skaitāmās mašīnas un viltojumu izmet ārā.

Valmieras rajona policijas pārvaldes kriminālpolicijas priekšnieks Aldis Ozoliņš pastāstīja BNS, ka daudzas ar naudas viltošanu saistītas krimināllietas nav atklātas.

"Līdz ar tām nereti uzglabā kilogramiem viltotās naudas. Universālus naudas viltojuma eksemplārus patur ekspertīžu centra kolekcijā. Daži naudas viltojumi apskatāmi Valmieras policijas muzejā. Par tiem vienmēr ir liela interese," klāstīja Ozoliņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!