Foto: Valsts policija
Šā gada 29. jūnijā Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvalde kriminālvajāšanas uzsākšanai nodeva kriminālprocesu par advokāta un bijušā tiesneša Ulda Bērziņa slepkavību Mārupē pērnā gada 20. jūlijā, portāls "Delfi" uzzināja policijā.

Aizdomās par minētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu tika aizturēti divi vīrieši, kuri šobrīd atrodas apcietinājumā.

Policijā atgādina, ka 2019. gada 20. jūlija vēlā vakarā divi vīrieši maskās iebruka privātmājā Mārupē, kur sasēja mājā esošo sievieti, lai aplaupītu māju. Pēc neilga brīža mājās atbrauca 1972. gadā dzimušais advokāts kopā ar savu sievu.

Viens no laupītājiem sašāva advokātu un tad abi maskotie vīrieši no notikuma vietas aizbēga.

Advokāts vēlāk no gūtajiem ievainojumiem slimnīcā mira.

Veicot sākotnējos izmeklēšanas un operatīvos meklēšanas pasākumus, aizdomās turētās personas noskaidrot neizdevās, bet policijas darbinieki gada laikā, veicot liela apjoma pirmstiesas izmeklēšanu, turpināja izmeklēt šo noziegumu un skaidrot vainīgās personas.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā likumsargi noskaidroja, ka noziegumu, visticamāk, izdarīja ar cietušo ģimeni nesaistītas personas, proti, 1967. gadā un 1982. gadā dzimušie vīrieši, kuri iepriekš vairākkārt bija nonākuši policijas redzeslokā gan par mantiskiem noziedzīgiem nodarījumiem, gan par noziedzīgiem nodarījumiem, kas vērsti pret personu dzīvību un veselību.

Tāpat izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka minētie vīrieši ir saistīti ar virkni citu noziegumu, tai skaitā ar mantiskiem un pret personu dzīvību un veselību vērstiem noziedzīgiem nodarījumiem.

Kriminālprocess sākotnēji tika kvalificēts pēc Krimināllikuma 117. panta sestajā punktā paredzētā noziedzīga nodarījuma sastāva pazīmēm, proti, slepkavību pastiprinošos apstākļos, ja tā saistīta ar laupīšanu. Likums par šādu nodarījumu kā sodu paredz piemērot mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšanu uz laiku no 10 līdz 20 gadiem.

Savukārt šobrīd kriminālprocess ir kvalificēts gan pēc Krimināllikuma 117. panta sestā punkta, gan 175. panta trešajā daļā par zādzību, ja tā izdarīta, iekļūstot dzīvoklī vai citā telpā, 195. panta pirmajā daļā par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, 185. panta pirmajā daļā par mantas tīšu iznīcināšanu vai bojāšanu, 233. panta otrajā daļā par šaujamieroču neatļautu glabāšanu un 176. panta ceturtajā daļā par laupīšanu paredzēto noziedzīgo nodarījumu sastāvu pazīmēm.

Likums par zādzību, ja tā izdarīta, iekļūstot dzīvoklī vai citā telpā kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu vai citas mantas legalizēšanu kā sods var tikt piemērota brīvības atņemšana uz laiku līdz četriem gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai piespiedu darbs vai arī naudas sods.

Krimināllikuma 185. panta pirmā daļa par svešas mantas tīšu iznīcināšanu vai bojāšanu kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu, bet 233. panta otrā daļa par šaujamieroča būtisko sastāvdaļu, munīcijas, lielas enerģijas pneimatiskā ieroča izgatavošanu, remontēšanu, iegādāšanos, glabāšanu, nēsāšanu bez attiecīgas atļaujas kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu.

Savukārt par laupīšanu, ja tā izdarīta, lietojot šaujamieročus vai sprāgstošas vielas, vai ja tā saistīta ar smagu miesas bojājumu nodarīšanu cietušajam, vai ja tā izraisījusi citas smagas sekas, likums kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz 15 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Iegūstot pietiekošu pierādījumu kopumu un veicot visas nepieciešamās kriminālprocesa izmeklēšanas darbības, šī gada 29. jūnijā tika pieņemts lēmums par kriminālprocesa nodošanu Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

Valsts policija vērš uzmanību, ka nevienu personu nevar uzskatīt par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kamēr tās vaina nav pierādīta Kriminālprocesa likumā paredzētajā kārtībā.

Jau vēstīts, ka pērn jūlijā Mārupē tika nogalināts advokāts un bijušais tiesnesis Uldis Bērziņš. Notikušo bruņoto laupīšanu iepriekš policija vērtēja kā ārkārtēju gadījumu.

Šā gada sākumā policija informēja, ka šajā lietā aizturējusi vairākas personas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!