Foto: AP/Scanpix
Drošības policija (DP) 30. maijā nodevusi Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai kriminālprocesa materiālus kriminālvajāšanas sākšanai pret vienu personu saistībā ar prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā ārvalstīs, portālu "Delfi" informēja Drošības policijā.

Jau ziņots, ka 25. janvārī DP sāka kriminālprocesu pret vienu personu par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā Austrumukrainā.

Kriminālprocess sākts par iespējamu iesaistīšanos nelikumīgo kaujinieku grupējumā, kas cīnās pret Ukrainas varas iestādēm. Iepriekš drošību sargājošā iestāde informēja, ka aizturētais Latvijas iedzīvotājs bruņotā konfliktā Austrumukrainā piedalījies aptuveni no 2014. gada vidus, bet pirms tam nav bijis tās redzeslokā.

Ziņots, ka aizturētais ir 1990.gadā dzimušais Daugavpils iedzīvotājs Artjoms Skripņiks. Vīrieša advokāte Imma Jansone iepriekš pastāstīja, ka aizturētais vīrietis ir ievainots galvā, taču apgalvo, ka aktīvā karadarbībā nav piedalījies.

Vīrietis advokātei stāstījis, ka 2014. gadā uz tā saucamo Luganskas tautas republiku devies cēlu un humānu mērķu vadīts, proti, viņš Austrumkrainā nodarbojies ar humānās palīdzības izdalīšanu vietējiem iedzīvotājiem. Drēbes un citas sadzīvē nepieciešamās lietas tikušas savāktas Maskavā un pēc tam vestas uz Austrumukrainu. Tur viņš tika ievainots galvā. Viņš apgalvo, ka aktīvā karadarbībā nav piedalījies, turklāt vīrietim nav iepriekšējas militāras pieredzes, jo Latvijas armijā viņš kā nepilsonis nav dienējis. Ievainojuma sekas esot acīmredzamas - vīrietim ir liela brūce galvaskausā un viņam daļēji paralizēta ķermeņa kreisā puse.

Vīrietis gan atceroties, ka pēc ievainojuma ievietots slimnīcā Luganskā un tur operēts. Vēlāk viņš devies uz Krieviju, kur Pleskavā mēģinājis Latvijas konsulātā nokārtot atgriešanos Latvijā, jo pazudusi nepilsoņa pase. Tad vīrietis ar auto nokļuvis līdz Latvijas robežai un mēģinājis to kājām šķērsot, līdz ticis aizturēts.

Drošības policija atgādina, ka vīrietis aizturēts pēc atgriešanās Latvijā, un 1. februārī vīrietim piemērots aizdomās turētā statuss. Savukārt tiesa aizdomās turētajam ir piemērojusi drošības līdzekli - apcietinājumu.

Izvērtējot kriminālprocesā iegūtos pierādījumus, Drošības policija uzskata, ka ir savākti pietiekami pierādījumi, lai sāktu kriminālvajāšanu pret vienu fizisku personu pēc Krimināllikuma 77.1 pantā paredzētā noziedzīga nodarījuma pazīmēm.

Šis ir pirmais gadījums, kad kāda persona ir atzīta par aizdomās turēto par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, par ko paredzēta kriminālatbildība par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā ārvalstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!