Foto: LETA
Drošības policija (DP) nesāks kriminālprocesu pret Eiropas Parlamenta deputātu Krišjāni Kariņu (V) saistībā ar viņa izteikumiem plašsaziņas līdzekļos, jo viņa rīcībā nav konstatēts noziedzīgs nodarījums, sacīja DP priekšnieka palīdze Kristīne Apse-Krūmiņa.

Jau ziņots, ka biedrība "Dzimtā valoda" ar iesniegumu, kurā aicināts sākt kriminālprocesu pret Kariņu saistībā ar viņa izteikumiem plašsaziņas līdzekļos, sākotnēji iesniedza Ģenerālprokuratūrai, kas savukārt to pārsūtīja DP.

Biedrība uzskata, ka Kariņš saucams pie kriminālatbildības par publisku aicinājumu uz genocīdu.

"Dzimtās valodas" priekšsēdētājs Vladimirs Lindermans iepriekš norādīja, ka intervijā žurnālam "Playboy" Kariņš izteicies: "Mums vajag, lai tie krievi, kas šeit aug, uzaug par latviešiem... Mums vajag saprast, ka integrācija ved uz asimilāciju, un tam ir jābūt mūsu mērķim - asimilēt viņu bērnus."

Šie vārdi, kā arī citas intervijas frāzes nepārprotami norādot, ka Kariņš aicina asimilēt spaidu kārtā bērnus, kas pieder pie citas nacionālās grupas, uzskata Lindermans.

Pats Kariņš ir pārsteigts par šādu viņa vārdu interpretāciju un kategoriski noraida apgalvojumus, ka būtu intervijā žurnālam "Playboy" aicinājis uz genocīdu. "Es domāju, ka tas [aicinājums uz genocīdu intervijā žurnālam "Playboy"] tā ne tikai nebija domāts, bet tas tā arī nebija rakstīts," iepriekš sacīja Kariņš.

Savukārt biedrība uzskata, ka pret Kariņu būtu nepieciešams sākt kriminālprocesu pēc Krimināllikuma (KL) 71.1.panta - par publisku aicinājumu uz genocīdu, par ko var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem.

Lindermans piebilda, ka KL 71.pants paredz, ka genocīds ir tīšas darbības nolūkā pilnīgi vai daļēji iznīcināt kādu nacionālu, etnisku, rases vai noteiktas reliģijas cilvēku grupu, šādas grupas locekļus nogalinot, nodarot viņiem dzīvībai vai veselībai bīstamus miesas bojājumus vai novedot viņus līdz psihiskai saslimšanai, tīši radot viņiem tādus dzīves apstākļus, kas pilnīgi vai daļēji šos cilvēkus fiziski iznīcina, lietojot līdzekļus, kuru mērķis ir novērst bērnu dzimšanu šādā grupā, vai nododot bērnus piespiedu kārtā no vienas cilvēku grupas otrā.

"Uzskatām, ka Krišjāņa Kariņa vārdi intervijā žurnālam "Playboy" satur nozieguma sastāvu saskaņā ar Krimināllikuma 71.1 pantu. Mūsu mērķis: panākt tiesas lēmumu, kas notiesās šādus aicinājumus. Tādējādi mēs iegūsim spēcīgu juridisku instrumentu pret krievu skolu latviskošanu piespiedu kārtā," norādīja Lindermans.

Vēlāk izplatītā paziņojumā masu medijiem Kariņš, vērtējot biedrības "Dzimtā valoda" aicinājumu Ģenerālprokuratūrai sākt kriminālprocesu, norāda, ka Latvijas valsts pamats ir latviešu valoda.

Kariņš uzsver, ka Latvijā ir nepieciešama uz vienotām vērtībām balstīta un saliedēta sabiedrība, kas spēj sazināties latviešu valodā, tajā pašā laikā respektējot Latvijā pastāvošo nacionālo daudzveidību. Vienotība daudzveidībā ir ne tikai kopējais Eiropas spēks, bet arī Latvijas valsts pamats un balsts, uzsver deputāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!