Foto: DELFI Aculiecinieks

Sestdienas vakarā Alūksnē, kādas Torņa ielas piecstāvu dzīvojamās mājas pirmā stāva dzīvoklī, notikusi propāna gāzes eksplozija, kurā cietis viens cilvēks, savukārt no citiem tuvējiem dzīvokļiem evakuēti 33 cilvēki, jo mājā parādījušās plaisas.

Kā informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā, nav sprādzis gāzes balons, bet gan propāna gāze, kas ēkā tiek ievadīta pa gāzes vadiem no netālu esošā rezervuāra.

Sprādziena rezultātā visai kāpņutelpai izbiruši logu stikli un mājā parādījušās plaisas. Tūlīt pēc negadījuma ēkai drošības apsvērumu dēļ atslēgta gāzes padeve.

"Ir notikusi gāzes noplūde un viena kāpņu telpa ir pilnībā sabojāta. Ne tikai logu nav, bet bojāti ir arī paneļi iekšpusē. Glābēji ziņoja, ka paneļi ir izsisti no vietas. Bojājumi ir lieli. Ir viens cietušais, kurš ir slimnīcā. Glābēji ir izstaigājuši visus dzīvokļus un vairāk cietušo nav," sacīto portālam "Alūksniešiem" stāstīja Alūksnes novada domes izpilddirektore Janīna Čugunova.

Cietušais 28 gadus vecais vīrietis nogādāts slimnīcā, bet no sprādzienā postītās kāpņutelpas dzīvokļiem evakuēti 33 cilvēki, kuriem pašvaldība nodrošinājusi iespēju pārlaist nakti tuvējās skolās.

Portāla "Delfi" lasītāji sestdien ziņoja, ka dzīvokļa iemītnieku sprādziens izsviedis no mājas, bet viņš izdzīvojis. To portālam "Alūksniešiem" apstiprina arī citi aculiecinieki, kas norādījuši, ka cietušais vīrietis sprādziena ietekmē izsviests no dzīvokļa 30 metru attālumā, bet viņš pats spējis piecelties un paiet nost.

Brīdinām! Video dzirdama necenzēta leksika!

Trīs cilvēki izmantojuši pašvaldības sniegto iespēju pārlaist nakti Alūksnes Valsts ģimnāzijas internātā, bet pārējie 30 evakuētie ļaudis atraduši pajumti pie saviem radiem vai draugiem, pastāstīja Janīna Čugunova.

Viņa sacīja, ka pašvaldība ir gatava parūpēties par to, lai uz laiku bez dzīvesvietas palikušie cilvēki būtu zem pajumtes un paēduši. Šorīt internātā izmitinātajiem ļaudīm tikšot nodrošinātas brokastis, bet par tālākajām darbībām tiks lemts pēc tam.

Tāpat iedzīvotāji esot satraukušies, ka dzīvokļos palikuši mājdzīvnieki, arī dokumenti un nepieciešamās zāles, vēsta portāls "Alūksniešiem".

Mājas iedzīvotāji bija ne vien satraukti, bet arī saniknoti, jo iepriekš jau atbildīgajām instancēm ziņojuši par gāzes smaku dzīvokļos un kāpņu telpās, informē portāls. Viņuprāt tās ir likumsakarīgas sekas. "4. stāvā vannas istabā bija gāzes smaka. Pirms divām nedēļām atbrauca no gāzes dienesta, apskatījās un aizbrauca, jo tā neesot gāzes smaka. Es jau zināju, ka dzīvojam uz bumbas," portālam "Alūksniešiem" stāsta kāpņu telpas iedzīvotājs. Arī citiem stāsti ir līdzīgi. "Kaimiņiene sūdzējās, ka ir gāzes smaka. Man nebija. Gan iepriekš, gan šodien nevarēja aiztaisīt gāzes krānu. Mēs katru mēnesi maksājam apkalpošanas maksu, bet viņi neko nedara," portālam atklāja Sergejs.

Cilvēkiem, kuru dzīvokļi izvietoti pārējās četrās ēkas kāpņutelpās, briesmas nedraud, secinājuši speciālisti.

Gāzes sprādzienā cietušajai daudzdzīvokļu bloku mājai izkustējušies paneļi un kāpnes, atsaucoties uz būvinženiera konstatēto, pastāstīja Čugunova.

Viņa zināja teikt, ka pēc sprādziena ēkā iegājuši vienīgi glābēji, kuri evakuējuši cilvēkus un apsekojuši telpas, un pašvaldības būvinženieris, kurš apskatījis nama pirmo stāvu un konstatējis nopietnus mājas konstrukciju bojājumus, tai skaitā izkustējušos paneļus un kāpnes.
Ņemot vērā objekta bīstamību, ēka nekavējoties aizzīmogota, lai tajā neviens nevarētu iekļūt. Visu nakti pie nama dežūrējusi pašvaldības policija.

Svētdien sprādzienā cietušo ēku apsekos eksperts, taču tas nebūs pašvaldības norīkots speciālists, piebilda Čugunova, pieļaujot, ka ekspertu uz objektu nosūtījusi Valsts policija, kas izmeklē notikušā apstākļus.

Notikušā apstākļus skaidro Valsts policija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!