Šodien Liepājas tiesa bijušo Liepājas policistu Guntaru Janeku par atkārtotu kukuļņemšanu un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, atbalstot sutenerismu, sodīja ar brīvības atņemšanu uz četriem gadiem, sodu nosakot nosacīti, ar mantas konfiskāciju.
Bijušais Narkotiku apkarošanas biroja Kurzemes reģionālās nodaļas sevišķi svarīgu lietu inspektors 1970.gadā dzimušais Guntars Janeks kā amatpersona, kuras dienesta pienākumos ietilpst sutenerisma apkarošana, pieprasīja no sutenera un citām ar sutenerismu saistītām personām naudu un citas materiālās vērtības par savu tiešo dienesta pienākumu nepildīšanu.

Ilgākā laika posmā šis policists saņēmis kukuļus vairāk nekā Ls 1 600 vērtībā, kā arī bez maksas izmantojis to personu intīmpakalpojumus, kuras nodarbojas ar prostitūciju.

Janeks atzīts par vainīgu pēc Krimināllikuma (KL) 318.panta 2.daļas - par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, ja tas izdarīts mantkārīgā nolūkā, kā arī pēc KL 320.panta 2.daļas - par kukuļņemšanu.

Tiesa neatzina Janeka vainu vienā epizodē un attaisnoja viņu pēc Kriminālkodeksa (KK) 162.panta - par varas vai dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un KK 164.panta - par kukuļņemšanu. Tiesnese sīkāk šo epizodi nekomentēja.

Pierādījumu trūkuma dēļ izbeigta krimināllieta pret otru Liepājas policijas darbinieku - bijušo Liepājas Kriminālpolicijas darbinieku 1974.gadā dzimušo Jāni Ķ., kurš arī tika aizturēts par sutenerisma atbalstīšanu.

Kā sacīja tiesājamā advokāte Ināra Freidenfelde, viņa noteikti pārsūdzēs šo tiesas spriedumu, lai panāktu, ka Janeku attaisno pilnībā.

Savukārt Janeks sacīja, ka spriedums ir "būvēts" galvenokārt uz Sneibja liecībām, kuras viņš uzskata par nepamatotām. Jau ziņots, ka Jānis Sneibis šajā lietā bija galvenais liecinieks, kuram pašam uzrādīta apsūdzība un kurš par sutenerismu notiesāts ar trīs gadiem nosacīti.

Janeks sacīja, ka viņa krimināllieta savulaik izdalīta no Sneibja krimināllietas, kuru izmeklēja kā Narkotiku apkarošanas biroja Kurzemes reģionālās nodaļas sevišķi svarīgu lietu inspektors. Pēc Janeka sacītā, Sneibis joprojām nodarbojas ar sutenerismu. Janeks pēc sprieduma noklausīšanās sacīja, ka aiz Sneibja stāvot vēl kāds cits cilvēks, kura vārds izskanējis tiesas izmeklēšanas gaitā slēgtajā tiesas sēdē, taču Janeks atteicās publiskot šī cilvēka vārdu.

Savukārt tiesnese Maija Jansone nepiekrīt Janeka un viņa advokātes viedoklim, ka spriedums rakstīts, pamatojoties uz Sneibja liecībām. Tiesa ņēmusi vērā visus lietā esošos materiālus un apstākļus, kas gūti tiesas izmeklēšanas laikā.

Lietu izskatīja slēgtā sēdē, jo tiesas izmeklēšanā tika skarti jautājumi, kas attiecas uz valsts noslēpumu. Arī spriedumu nolasīja slēgtā sēdē, tika publiskota tikai tā rezolutīvā daļa. Janeks patlaban strādā AS "Liepājas metalurgs" par energoiekārtu remonta brigadieri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!