Narkoloģijas valsts aģentūras (NVA) eksperte Hanna Kulagina, kura sniedza maldinošu atzinumu par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izziņas nodaļas vadītāja Ilmāra Bodes apreibināšanos ar antidepresantu "Xanax", ir viena no trijām NVA ekspertēm, pret kurām KNAB lūdzis sākt kriminālvajāšanu par alkohola ekspertīzes atzinuma viltošanu.
Par to šodien ziņo laikraksts "Latvijas Avīze".

Kā aģentūra LETA informēja, maija beigās KNAB krimināllietā par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un dokumentu viltošanu saistībā ar alkohola ekspertīzes veikšanu lūdza sākt kriminālvajāšanu pret trim NVA darbiniecēm un Ceļu policijas darbinieku.

Pirmstiesas izmeklēšanas gaitā KNAB noskaidroja, ka Ceļu policijas darbinieks sazinājies ar NVA darbiniecēm un vienojies par to, ka pārbaudes laikā kādam ceļu satiksmes negadījuma izraisītājam tiks fiksēts būtiski mazāks mērījums par notikuma vietā konstatēto alkohola koncentrāciju asinīs. Notikuma vietā autovadītāja organismā konstatētas 2,12 promiles pirmajā un 1,95 promiles alkohola otrajā pārbaudes reizē.

Tomēr persona nepiekrita Ceļu policijas darbinieku veiktajiem mērījumiem un devās uz NVA ekspertīzes veikšanai. Vienlaikus kāds Ceļu policijas darbinieks sazinājās ar NVA darbiniecēm un vienojās par to, ka pārbaudes laikā personai tiks fiksēts būtiski mazāks mērījums - mazāk nekā viena promile. Par to ceļu satiksmes negadījuma izraisītājs NVA darbiniecēm samaksāja 50 latu.

Kaut gan sākotnēji vainīgajai personai administratīvā pārkāpuma lietā tika uzlikts naudas sods 350 latu apmērā un atņemtas vadītāja tiesības uz 20 mēnešiem, NVA veiktās ekspertīzes viltošanas rezultātā sods tika būtiski samazināts - 150 latu un tiesību atņemšana uz sešiem mēnešiem.

Trim NVA darbiniecēm un Ceļu policijas darbiniekam piemērots drošības līdzeklis - paraksts par dzīves vietas nemainīšanu.

Viena no trim aizdomās turamajām NVA darbiniecēm ir Kulagina, "Latvijas Avīzei" apstiprināja Ģenerālprokuratūras preses centra pārstāvis Andrejs Vasks. Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas prokuratūras prokurore Irēna Millere vakar nosūtīja šo krimināllietu KNAB papildizmeklēšanas veikšanai. Krimināllietā nepieciešams veikt atsevišķas izmeklēšanas darbības pastāvošo neskaidrību novēršanai.

Kā šonedēļ ziņoja laikraksts "Diena", Medicīniskās aprūpes un darbaspēju ekspertīzes kvalitātes kontroles inspekcija (MADEKKI) atzinusi, ka Kulagina ir nepareizi interpretējusi savu kolēģu atzinumu, norādot, ka KNAB izziņas nodaļas vadītājs Ilmārs Bode ļaunprātīgi pārsniedzis antidepresanta "Xanax" devu.

Kulagina arī pārkāpusi ārstniecības likumu, sniedzot ziņas par Bodes veselību bez NVA priekšnieces atļaujas. Par pretlikumīgu atzīts narkoloģes skaidrojums, uz kuru balstījās KNAB priekšnieks Aleksejs Loskutovs, Bodi atbrīvojot no amata.

Kā ziņots, Bode ar Loskutova rīkojumu tika atstādināts no amata par apkaunojošu rīcību, kas nav savienojama ar amatpersonas statusu.

Kā norāda "Diena", lai gan 14.martā NVA eksperte ķīmiķe T.Hodasēviča secināja - Bodes organismā ir atrastas "Xanax" sastāvdaļas, biroja izmeklēšanas komisija no NVA lūgusi papildu paskaidrojumu, ko pāris dienu vēlāk jau sniegusi Kulagina.

Kulagina norādījusi, ka Bode esot pārdozējis ārsta izrakstīto trankvilizatoru "Xanax", kā arī uzsvērusi viņa neadekvāto uzvedību, paātrināto pulsu, paplašinātās acu zīlītes un nedrošo gaitu, lai gan visi šie faktori pirmajā atzinumā tika aprakstīti kā normāli.

MADEKKI atzina, ka Kulaginas sniegtā informācija neatbilst iepriekšējā protokola saturam, tas "ir brīvi interpretēts", eksperte arī pārkāpusi ārstniecības likumu, izpaužot ziņas par Bodes veselības stāvokli bez NVA direktores atļaujas, "Dienai" pastāstīja MADEKKI vadītāja Aija Mežsarga. NVA ienākošajos dokumentos inspektori arī nav atraduši KNAB vēstuli ar lūgumu sniegt paskaidrojumus par Bodes stāvokli.

Kulaginai MADEKKI piemēroja 20 latu administratīvo sodu.

Gan KNAB uzraugs premjers Aigars Kalvītis (TP), gan prokuratūra iepriekš atzina, ka Bode no amata atstādināts nepamatoti. Kā noskaidrojusi "Diena", līdz jūnijam Kulaginas atzinumu no KNAB tā arī nav saņēmis ne Bode, ne Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa, kurā Bode apstrīdējis savu sodīšanu.

24.maijā A.Loskutova ir atcēla savu rīkojumu par Bodes atbrīvošanu no darba, jo tas nevarēja stāties spēkā, kamēr Bode bija slims. Bodes advokāts Viktors Tihonovs uzsvēra, ka par šāda rīkojuma atcelšanu darba devējam bija jāprasa atļauja darbiniekam, kā to nosaka darba likums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!