Foto: LETA
Zolitūdes krimināllietas tiesas sēdes būtu jāfinansē no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, sacīja Latvijas Juristu biedrības vadītājs Aivars Borovkovs.

Viņš norādīja, ka šāds solis atvieglotu Latvijas tiesu administrācijas budžetu un būtu tikai godīgs, ņemot vērā, ka notiekošais process ir unikāls mūsu valsts vēsturē, un tajā ir iesaistīts nepieredzēti liels cilvēku skaits.

"Tiesu administrācija šajā gadījumā ir noreaģējusi ļoti efektīvi un pareizi, nolemjot izmantot nevis kādu no tiesu ēkām, bet gan izstāžu halli, kur ir ievērojami vairāk vietas. Šobrīd ir svarīgi, lai tiesneši spētu pareizi menedžēt procesā iesaistīto personu darbu un tādējādi šis process pārlieku neievilktos. Vienlaikus jāsaprot, ka šīs lietas izskatīšana izmaksās dārgi un nebūtu pareizi visus šos izdevumus uzkraut tikai uz tiesu administrācijas pleciem," sacīja Borovkovs.

Tāpat jurists iztecās, ka vajadzētu būt izmaiņām tulkošanas procesa organizēšanā.

"Ar visu cieņu pret cietušajiem, jāteic, ka valsts valoda Latvijā ir tikai viena, un tā ir latviešu. Tādējādi, ja ir cilvēki, kuri nesaprot zālē notiekošo, viņiem vajadžetu pašiem parūpēties par tulkojumu," sacīja Borovkovs.

Jau ziņots, ka Ķīpsalas izstāžu hallē otrdien sāka skatīt Zolitūdes traģēdijas krimināllietu.

Kopumā lietā par cietušajiem atzītas 263 personas. Lietā ir 144 liecinieki, tāpat piesaistīti desmit eksperti. Lietas apjoms esot ievērojams, tās materiāli apkopoti 80 sējumos. Apsūdzību uzturēs Agris Skradailis, Kaspars Cakuls un Jekaterina Kušakova.

Otrdien tiesas sēdē viena no apsūdzētā Ivara Sergeta advokāts Artūrs Zvejsalnieks pauda neapmierinātību ar to, kā tiek nodrošināts tulkojums tiesas sēdē un aicināja domāt par risinājumiem.

Aģentūra BNS novēroja, ka tulkošana uz krievu valodu bieži vien notiek runātājam nepabeidzot savu sakāmo un pārtraucot viņu pusvārdā.

Pēc pārtraukuma tiesai noteikta vēl viena tulce, kura nodrošinās tulkojumu uz krievu valodu. Vienlaikus radās situācija, kurā tulce nebija spējīga pārtulkot viena no advokāta teiktā un viņam bija sakāmais jāatkārto.

Kopumā uz tiesas sēdi bija ieradušies vairāk nekā simts cilvēki un samērā ievērojams skaits advokātu, kuru pārstāv gan cietušos, gan apsūdzētos.

Lietā par cietušajiem atzītas 263 personas. Lietā ir 144 liecinieki, tāpat piesaistīti desmit eksperti. Lietas apjoms esot ievērojams, tās materiāli apkopoti 80 sējumos. Apsūdzību uzturēs Agris Skradailis, Kaspars Cakuls un Jekaterina Kušakova.

Rīgā, Zolitūdē, veikalā "Maxima" 2013.gada 21.novembra vakarā iebruka jumts. Katastrofā gāja bojā 54 cilvēki, tostarp trīs glābēji, bet ievainoti tika vēl vairāki desmiti cilvēku.

Priedaines ielas 20 projekta attīstītājs bija "Homburg Zolitude", kas pieder Nīderlandē reģistrētam investīciju fondam "Homburg Eastern Europe Fund B.V.", kura īpašnieki ir aptuveni 800 privātpersonu.

Tirdzniecības kompleksu būvējusi būvkompānija "Re&Re", bet ēku projektējusi arhitektu firma "Kubs". Veikala ēka Zolitūdē, Priedaines un Anniņmuižas ielu krustojumā, pabeigta 2011.gada nogalē.

"Homburg Zolitude" piederēja sabrukušā "Maxima" veikala jumta virsējā daļa, pazemes autostāvvieta un blakus uzbūvētais daudzdzīvokļu nams. Tirdzniecības platību īpašnieks ir "Tineo", kas savukārt ēku iznomāja mazumtirgotājam "Maxima Latvija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!