Kriminālprocesā, kura ietvaros policija veica kratīšanu tirdzniecības tīkla "Elkor" veikalos un birojā, aizturētajām personām - SIA "ETG" darbiniekam un ar to saistītā uzņēmuma darbiniekam - piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums, informēja Valsts policijas (VP) Sabiedrisko attiecību nodaļas priekšnieks Andis Rinkevics.

16.jūnijā policija veica kratīšanu tirdzniecības tīkla "Elkor" veikalos un birojā. Process sākts pēc Krimināllikuma 195.panta par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā un organizētā grupā, kā arī 217.panta par grāmatvedības un statistiskās informācijas noteikumu pārkāpšanu, šodien Latvijas Radio tiešraidē paziņoja Valsts policijas priekšnieks Artis Velšs. Policija kratīšanu laikā izņēmusi virkni lietisko pierādījumu - datorus, dokumentus.

Policija konstatēja, ka SIA "ETG" tirdzniecības vietās tiek veikta grāmatvedības un statistiskas informācijas noteikumu pārkāpšana un dokumentu viltošana ar mērķi iegūt neuzskaitītus skaidras naudas līdzekļus, kuri tālāk tiek legalizēti un izmantoti uzņēmuma turpmākai saimnieciskai darbībai, informēja Rinkevics.

"Elkor" pārstāvji biznesa portālam "Nozare.lv" iepriekš apstiprināja, ka 16.jūnijā policija veikusi pārbaudi "Elkor" veikalos, bet plašāku informāciju nesniedza. "Elkor" sabiedrisko attiecību speciālists Armands Jēgermanis norādīja, ka informācija par aizturētajiem ir pretrunīga. Turklāt veikalu operatora SIA "ETG" īpašnieks Aleksandrs Popovs patlaban nemaz neatrodoties Latvijā.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, arī iepriekš parādījušās dažādas ziņas par iespējamo "Elkor" negodprātīgo rīcību. 2009.gada jūlijā internetā parādījās video sižets, kurā redzams, kā kādā Latvijas uzņēmumā nauda tiek maksāta aploksnēs. Video redzams, ka kāda sieviete no kartona kastes izņem aploksni ar naudu un iedod to, visticamāk, darbiniekam.

Interneta vietnē "YouTube.com" ievietotā video pievienotajos komentāros pieļauts, ka uzņēmums, kurā tiek veikta amatieru video fiksētā aplokšņu algu izmaksa, ir "Elkor". Tāpat video sižetā redzams, ka telpā, kurā notiek minētās darbības, atrodas vairāki priekšmeti ar "Elkor" simboliku. "Elkor" pārstāvji toreiz kategoriski noliedza algu izmaksu aploksnēs, norādot, ka "Elkor" saviem darbiniekiem algas maksā likumīgi un aplokšņu algu izmaksa uzņēmumā netiek veikta.

Tā paša gada 30.oktobrī Konkurences padome (KP) par neatļautu vienošanos sodīja uzņēmumus "Elkor Trade", "Samsung Electronics Baltics", "RD Electronics", "Proks" un "Rota un K". Par pārkāpumu piemērots rekordliels naudas sods - kopumā 6 222 635 lati. Pārkāpuma rezultātā patērētājiem radušies ievērojami zaudējumi, ilgstoši pārmaksājot par "Samsung" sadzīves tehniku.

Pašlaik Latvijā "Elkor" tirdzniecības vietu kopplatība pārsniedz 60 000 kvadrātmetru, darbojas arī interneta veikals. Veikalu operators ir SIA "ETG", kas pieder Popovam. Vienīgais uzņēmuma valdes loceklis ir Aleksejs Trofimovs.

Uzņēmumā strādā vairāk nekā 800 darbinieku. 2010.gadā "Elkor" apgrozījums sasniedza 34,15 miljonus latu, nodokļos tika samaksāti vairāk nekā 2,3 miljoni latu.

Pēc "Elkor" datiem, "Elkor" tirgus daļa Latvijas elektronikas preču tirgū ir aptuveni 20%.

"Elkor" galvenie darbības virzieni ir mājsaimniecības, elektropreču, sporta preču, sieviešu, vīriešu apģērbu, apavu, tekstilpreču, mēbeļu, preču bērniem, sakaru līdzekļu, datoru, santehnikas preču, grīdu segumu, trauku, fotopreču, mūzikas instrumentu, tapešu un citu preču vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!