Īrijas policijā vērsusies jauna latviešu sieviete, kura uz Īriju atvilināta ar piedāvājumu par samaksu slēgt fiktīvu laulību, taču nonākusi krāpnieku rokās un piedzīvoju fizisku un seksuālu vardarbību, vēsta laikraksts "Sunday Independent".

Sieviete policijā stāstīja, ka viņu seksuāli izmantojuši un izvarojuši vairāki vīrieši no Āzijas, kas viņu pārvietojuši no vienas mājas uz citu Korkas apriņķa pilsētās Midltonā un Kobā.

Viņa atstāta bez naudas, izteikti draudi un dots pieticīgs uzturs. Kaut arī sieviete nav turēta ieslēgta, viņa baidījusies bēgt projām, jo nepārvaldīja angļu valodu un nebija kur doties. Galu galā sieviete izstāstījusi par savām likstām kādam vietējam iedzīvotājam, kas viņu nogādājis Dungarvanas policijas iecirknī.

Latvijas valstspiederīgās piedzīvotais izraisījis divas plaša apmēra izmeklēšanas.

Korkā un Voterfordā tiek veiktas izmeklēšanas par seksuālo verdzību, bet Īrijas policijas nacionālajā imigrācijas birojā (GNIB) pārbauda fiktīvās laulībās iemānīto sieviešu izmantošanu.

Izmeklēšanas gaitā aizturēti vismaz trīs vīrieši, kuru lieta tuvākajās nedēļas tiks nosūtīta prokuratūrai.

Tā ir viena no piecām imigrācijas biroja izmeklētajām lietām, kurās Austrumeiropas sievietes atvilinātas uz Īriju, lai slēgtu fiktīvas laulības, bet galu galā piedzīvojušas vardarbību.

"Sievietes uz Īriju atbraukušas, jo viņām solīts darbs, bet pēc ierašanās viņas piespiestas slēgt laulības. Piecos sešos gadījumos sievietes ir kļuvušas par cilvēku kontrabandistu upuriem," laikrakstam pavēstīja augsta ranga avots no tiesībsargājošām institūcijām.

"Parasti sieviete tiek nogādāta kādā mājā un tad atklāj, ka viņai nav iespēju to pamest. Sliktākajos gadījumos notiek arī fiziska vardarbība. Viņas tiek piespiestas salaulāties," sacīja informētā persona.

Kaut arī izskanējusi informācija, ka noziedzīgie grupējumi sievietēm no Austrumeiropas piedāvā līdz 10 000 eiro par fiktīvu laulību noslēgšanu, tomēr pārsvarā gadījumu sievietes saņem ļoti niecīgas summas vai pat neko, norāda izmeklētāji.

No tām sievietēm, kas Īrijā ieradušās apzināti, lai stātos fiktīvā laulībā, lielākā daļa dzīvo dziļā nabadzībā un nav saņēmušas neko vairāk kā apmaksātu ceļu uz Īriju un dzīves vietu.

Īrijas policija izvērtusi plašu operāciju, vēršoties pret pēdējos gados strauji pieaugošu fiktīvo laulību skaitu starp nelegālajiem imigrantiem no Āzijas un sievietēm no Austrumeiropas.

Īrijas policija atklājusi virkni grupējumu, kas vervē austrumeiropiešu līgavas, kas ir Eiropas Savienības (ES) pilsones, un pārdod viņas neeiropiešu vīriešiem, lai pēc laulību noslēgšanas viņi iegūtu uzturēšanās atļaujas Īrijā.

Noziedznieki savervētās sievietes uzdod kā fiktīvu kompāniju darbinieces, lai apmierinātu Īrijā noteiktās prasības, ka eiropiešiem jābūt nodarbinātiem tajā valstī, kurā viņi vēlas apprecēties.

2009.gadā, pamatojoties ar noslēgto laulību ar kādu ES pilsoni, uzturēšanās atļauju Īrijā lūguši 2129 cilvēki, salīdzinot ar 1207 cilvēkiem 2006.gadā.

2009.gadā Īrijā patvērumu lūguši 384 Pakistānas pilsoņi, kā pamatojumu minot laulības ar sievietēm no Austrumeiropas. 110 pakistānieši precējušies ar Latvijas pilsonēm, 50 ar Polijas pilsonēm un 47 ar Igaunijas pilsonēm.

Šā gada pirmajos sešos mēnešos ar līdzīgu pamatojumu uzturēšanās atļauju Īrijā lūguši 1182 cilvēki, kuru dzimtene ir ārpus ES.

No šogad saņemtajiem iesniegumiem 223 personas bija pakistānieši, kas veido lielāko nacionalitātes grupu. 95 no šiem pakistāniešiem salaulājušies ar Latvijas pilsonēm. 131 iesniegums saņemts no nigēriešiem, no kuriem 13 salaulājušies ar Latvijas pilsonēm, un 78 iesniegums no indiešiem, no kuriem 27 salaulājušies ar Latvijas pilsonēm.

Kopš 2002.gadā pēc šādas shēmas uzturēšanās atļauju lūguši 1235 pakistānieši, no kuriem 393 salaulājušies ar Latvijas pilsonēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!