Ceturtdien Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policija pārtrauca organizētās noziedzības grupējuma darbību, kas nodarbojās ar nodokļu izkrāpšanu un noziedzīgā ceļā iegūtu līdzekļu legalizēšanu. Pēc sākotnējiem aprēķiniem organizētās noziedzības grupējums 2007.gadā no septembra līdz decembrim ir legalizējis 6,5 miljonus latu, portālu "Delfi" informēja VID Komunikāciju daļā.

Organizētās noziedzības grupējums "naudas atmazgāšanu" īstenoja visā Latvijas teritorijā. Grupējumā ir iesaistītas aptuveni desmit personas un grupējuma pakalpojumus izmantoja gandrīz 100 Latvijas uzņēmumi, to starpā ir arī Latvijā labi pazīstami uzņēmumi, informē VID.

Izmeklētāji atklājuši, ka šie uzņēmumi paralēli savai legālajai darbībai veica virkni aizdomīgu darījumu un ievērojamus naudas pārskaitījumus buferorganizācijām. Buferorganizācijas atradās "naudas atmazgāšanas" organizatoru tiešā kontrolē, kur no šiem uzņēmumiem ienākušajiem finanšu līdzekļiem tika vairakkārt mainīta piederība un veiktas citas darbības noziegumu pēdu un naudas noziedzīgās izcelsmes slēpšanai. Vēlāk šie finanšu līdzekļi nonāca "fiktīvo uzņēmumu" un bezpajumtnieku kontos gan Latvijas, gan ārvalstu kredītiestādēs. Pārskaitītie finanšu līdzekļi no kredītiestāžu kontiem tika izņemti skaidrā naudā un atgriezti uzņēmumiem, kas sākotnēji šos finanšu līdzekļus pārskaitīja.

Izmantojot šādu darījumu shēmu nodrošināta "aplokšņu algu" maksāšana, luksusa klases automašīnu un nekustamo īpašumu iegāde, kā arī citu darījumu veikšana, izvairoties no nodokļu nomaksas, informē VID.

Šobrīd VID Finanšu policija uzsākusi trīs kriminālprocesus, kuru ietvaros Rīgā, Valmierā un Jūrmalā ir veiktas kopā 16 kratīšanas, kā rezultātā ir aizturētas trīs personas un ir ievietotas īslaicīgās aizturēšanas izolatoros, ir izņemti vairāk nekā 60 tūkstošus latu skaidrā naudā, kā arī dokumenti, kas apliecina noziedzīgu darījumu veikšanu, dažādu uzņēmumu zīmogi un citi lietiskie pierādījumi.

Pēc izmeklēšanas gaitā iegūtās informācijas analīzes pabeigšanas un visu pierādījumu izvērtēšanas VID lems par nodokļu aprēķinu veikšanu uzņēmumiem, kas ir izmantojuši šo noziedzīgo shēmu.

Lai netraucētu izmeklēšanas gaitai pagaidām plašāka informācija netiks sniegta.

VID informē, ka pērn veicot operatīvos meklēšanas pasākumus un izmeklējot kriminālprocesus par krāpšanu un "naudas atmazgāšanu" tika atklātas un pārtrauktas 12 organizētās noziedzības grupējumu darbība, kuru rīcības rezultātā tika nodarīts būtisks kaitējums valsts budžetam. Veicot izmeklēšanu, 2007.gadā identificētajos organizētās noziedzības grupējumos, iesaistīto personu vaina sešu grupējumos ir pierādīta un kriminālprocesi nosūtīti kriminālvajāšanas uzsākšanai prokuratūrai.

2007.gadā par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju kriminālvajāšanas uzsākšanai prokuratūrai nosūtīts 21 kriminālprocess. Savukārt par krāpšana ir uzsākti 32 kriminālprocesi, kriminālvajāšanas uzsākšanai prokuratūrai nosūtīti 33 kriminālprocesi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!