Šā gada septembrī Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Latgales iecirkņa darbinieki veica pasākumus, kas saistīti ar nelikumīgo akcīzes preču izplatīšanu Rīgā, Latgales priekšpilsētas teritorijā, un aizturēja piecas personas, portāls "Delfi" uzzināja Valsts policijā (VP).

Likumsargi veica astoņas sankcionētas kratīšanas aizturēto personu piederošos īpašumos Rīgā – dzīvesvietās, noliktavās un transportlīdzekļos. Kratīšanās policija atrada un izņēma 301 007 vienības tabakas izstrādājumu ar Baltkrievijas akcīzes markām. Tāpat tika izņemta arī skaidra nauda – 3 628 eiro.

Saistībā ar notikušo uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 221. panta trešās daļas – par tabakas izstrādājumu nelikumīgu uzglabāšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā vai ja to izdarījusi organizēta grupa.

Par šādu noziedzīgu nodarījumu likumā paredzēts sods – brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai probācijas uzraudzība, vai sabiedriskais darbs, vai naudas sods, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Trīs no piecām aizturētām personām kriminālprocesā atzītas par aizdomās turētām un viņām piemērots drošības līdzeklis, kas nav saistīts ar brīvības atņemšanu. Savukārt pārējām divām personām piemērots statuss – persona, pret kuru uzsākts kriminālprocess.

Policija atgādina, ka šā gada sākumā Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Latgales iecirkņa amatpersonas aizdomās par nelikumīgu tabakas izstrādājumu realizāciju Rīgas Centrāltirgū aizturēja divas personas – 1963. gadā dzimušu vīrieti un 1939. gadā dzimušu sievieti.

Veicot vairākas kratīšanas, likumsargi kopumā konstatēja un atsavināja aptuveni 150 000 cigarešu bez Latvijas akcīzes nodokļa markām, 14 litrus nelegālā alkohola, kā arī pie vienas no aizturētajām personām atrasta skaidra nauda – 14 000 eiro.

Turpinot darbu šajā kriminālprocesā policisti uzlika arestu 33 nekustamajiem īpašumiem, kuru kopējā tirgus vērtība ir 297 000 eiro.

Likumsargi noskaidroja, ka 1963. gadā dzimušais vīrietis šajos nekustamajos īpašumos uzglabāja tabakas izstrādājumus, lai tos vēlāk piegādātu uz Rīgas Centrāltirgu, kur tos nelikumīgi realizēja.


VP atgādina, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!