Foto: LETA
Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa otrdien, 8. februārī, piesprieda vienu gadu un sešus mēnešus ilgu nosacītu cietumsodu prokremliskajam aktīvistam Aleksandram Gapoņenko, kurš apsūdzēts pretvalstiskā darbībā, kā arī par palīdzību ārvalstij pret Latviju vērstā darbībā, portālam "Delfi" apliecināja Gapoņenko advokāte Imma Jansone.

Prokuratūras iepriekš izplatītā informācija liecina, ka Gapoņenko inkriminētās darbības galvenokārt izpaudušās kā publikācijas internetā, kurās viņš kurinājis nacionālo naidu un nomelnojis valsti.

Tiesā portālam "Delfi" apliecināja, ka Gapoņenko atzīts par vainīgu pēc trim Krimināllikuma pantiem, proti, par nacionālā naida kurināšanu, pretvalstisku darbību un palīdzību ārvalstij pret Latviju vērstā darbībā.

Bez nosacītā cietumsoda Gapoņenko arī noteikts divus gadus ilgs pārbaudes laiks un vienu gadu ilga probācijas uzraudzība.

Advokāte norādīja, ka spriedums tiks pārsūdzēts apelācijas kārtībā.

Kriminālprocesu izmeklēja Valsts drošības dienests (VDD).

Portāls "Delfi" noskaidroja, ka šī pirmā reize, kad kāds Latvijā notiesāts pēc Krimināllikuma 80. un 81.1 pantiem, proti, par pretvalstisku darbību un palīdzību ārvalstij pret Latviju vērstā darbībā.

Šī nav vienīgā lieta, kurā Gapoņenko nonācis tiesas priekšā.

Piemēram, Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsēta ir Gapoņenko piespriedusi divus gadus ilgu nosacītu cietumsodu par nacionālā naida kurināšanu. Šajā lietā apsūdzība celta saistībā ar aktīvista publicēto rakstu "Facebook", kurā viņš apgalvoja, ka Baltijas valstīs, tostarp Igaunijā, patlaban notiekot aktīva pamatnācijas gatavošana dalībai karadarbībā.

"Bet orientējas Baltijas elite uz pirmskara republiku pieredzi, kuros 30. gados tika ievesti "maigie" nacistiskie režīmi. Kara gados vadošā pamatnācijas elite praktiski pilnā sastāvā pārgāja dienestā pie vāciešiem un ar lielu prieku piedalījās nepilnvērtīgo etnisko "elementu" – ebreju, čigānu, slāvu – iznīcināšanā," rakstīja Gapoņenko.

"Izskatās, ka atkārtot šādu rīcību plāno tuvākajā laikā. Citādi kādēļ, piemēram, organizēt neonacistu lāpu gājienus?! Atzīšos, Igaunijā tādu gājienu neesmu redzējis un tagad jau arī vairs neieraudzīšu, jo man uz 10 gadiem ir aizliegts iebraukt šajā valstī par to, ka kritizēju tās politiku par etnisko diskrimināciju. Bet Latvijā šāda veida gājienu man nācās vērot 11. novembrī pagājušā gadā valsts svētkos – Lāčplēša dienā. Galvaspilsētas ielās iznāca ap divdesmit tūkstošiem cilvēku ar lāpām, viņi kliedza "Mēs latvieši!", "Latviju-latviešiem"," bija teikts Gapoņenko vēstījumā.

Apsūdzētais rakstīja, ka šis skats viņam atgādinājis Lenijas Rīfenštāles filmu "Gribas triumfs" – par to, kā nacistu vadība "zombēja vāciešus ar ideju nolikt savas galvas par augstās nācijas interesēm pirms Otrā pasaules kara sākuma".

Prokuratūrā iepriekš norādīja, ka, publiskojot šāda satura rakstu, apsūdzētā persona ir pārkāpusi Latvijas Satversmē un Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību konvencijā noteikto, kas attiecas uz vārda brīvību, kā arī ANO Starptautiskajā paktā par pilsoņu un publiskajām tiesībām noteikto.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!