Gulbenē notiesāta kārtējā "krutkas" upuru uzrādītās "točkas" īpašniece, viņa ģimenes uzņēmumā - tirgotavā - līdzās rūpniecības precēm glabājusi un pārdevusi pašgatavotu alkoholu, kā arī cigaretes ar Krievijas akcīzes markām.
Pagājušajā nedēļā 49 gadus vecās gulbenietes krimināllietas izskatīšana tiesā notika saīsinātā procesa kārtībā bez pierādījumu pārbaudes, par ko apsūdzētā jau pirms tiesas bija vienojusies ar prokuroru.

Sievietei, kura tiesā pilnībā atzina un nožēloja izdarīto, tiesa piesprieda brīvības atņemšanu uz gadu un sešiem mēnešiem nosacīti ar pusotra gada pārbaudes laiku bez mantas konfiskācijas, jo apsūdzētajai nepieder nekāda kustamā vai nekustamā manta. Sievietei tiesa uzdevusi arī visu pārbaudes laiku periodiski reģistrēties Valsts probācijas dienestā.

Tiesa iznīcinās izņemtos lietiskos pierādījumus - 48 cigarešu paciņas ar Krievijas akcīzes markām un 5 plastmasas pudeles - katru puslitra tilpuma -, no kurām trīs bija pildītas ar etilspirtu, kas atšķaidīts ar ūdeni.

Sieviete nelikumīgā alkohola glabāšanā un tirgošanā ir pieķerta atkārtoti gada laikā. Pirmoreiz viņa par šādu pārkāpumu ir sodīta administratīvi. Apsūdzētā tiesai paskaidroja, ka ģimenē ir vienīgā pelnītāja. Strādādama vīra uzņēmumā, viņa saņem minimālo algu. Vīrs ir invalīds, nestrādā, viņš saņem pensiju. Ģimenē apgādājamo nav.

Krimināllikums par akcīzes nodokļa apliekamo preču (tostarp preču, kurām piemērojams akcīzes nodokļa atbrīvojums vai atvieglojums) iegādes, realizācijas, uzglabāšanas vai pārvietošanas (pārvadāšanas) noteikumu pārkāpšanu, ja tas izdarīts atkārtoti gada laikā, paredz brīvības atņemšanu līdz diviem gadiem vai naudas sodu līdz sešdesmit minimālajām mēnešalgām, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!