Rīgas Centra rajona prokuratūra piektdien ierosinājusi krimināllietu par zvērinātas notāres Gitas Lilitas Šveides birojā jūlijā konstatēto krāpšanos, diviem vīriešiem ar viltotas pilnvaras palīdzību mēģinot iegūt tiesības rīkoties ar kādas sirmgalves īpašumu Jūrmalā.
Krimināllietas izmeklēšana uzdota Rīgas Galvenās policijas pārvaldes 21.nodaļai, kas iepriekš, motivējot ar nozieguma sastāva trūkumu, par šo gadījumu lietu neierosināja, informēja Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Dzintra Šubrovska.

Lieta ierosināta par dokumenta, zīmoga un spiedoga viltošanu un šo viltojumu izmantošanu, par ko krimināllikums paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai piespiedu darbu, vai naudas sodu līdz četrdesmit minimālajām mēnešalgām.

Jau ziņots, ka 21.jūlijā Šveides birojā aizturēti divi vīrieši , kuri ar viltotu pilnvaru vēlējās iegūt dokumentus, kas tiem ļautu rīkoties ar kādas ASV dzīvojošas sirmgalves īpašumu Jūrmalā. Pilnvaru, ko uzrādījis 1976.gadā dzimušais Jurijs, it kā bija izsniedzis kāds Krievijas notārs.

Šveidei dokuments šķitis aizdomīgs vairāku ar pieredzējušu aci pamanāmu nianšu dēļ. Dīvaini licies arī tas, ka, iesniedzot pilnvaras apstiprinātu tulkojumu, ar kuru pietiktu zemesgrāmatas dublikāta saņemšanai nepieciešamo dokumentu nokārtošanai, vīrieši paši piedāvājuši pēc dažām stundām atnest pilnvaras oriģinālu. Pa šo laiku, notāru kolēģijai sazinoties ar Krieviju, noskaidrots, ka šāds notārs kaimiņzemē neeksistē, un par to paziņots policijai. Šveidei šis ir jau otrais šogad pamanītais viltotais Krievijas dokuments.

Zvērinātu notāru padomes izpilddirektore Vija Piziča saistībā ar notikušo norādījusi, ka izšķirošā nozīme šajā gadījumā bijusi tieši operatīvai sadarbībai ar Krievijas kolēģiem. Viņa apliecināja, ka līdzīga shēma ar kaimiņvalstī izdotu viltotu pilnvaru izmantošanu eksistējot arī krāpnieciskos darījumos ar īpašumiem Krievijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!