Valsts policijas Izziņas pārvalde divas dienas pēc Ģenerālprokuratūras lēmuma nosūtīt atpakaļ vērtēšanai Iekšlietu ministrijai Valsts kontroles (VK) atzinumu par austrumu robežas izbūvi ierosinājusi krimināllietu par dienesta pilnvaru pārsniegšanu.
Kā sacīja iekšlietu ministra Māra Gulbja preses sekretāre Maija Celmiņa, krimināllieta ierosināta pēc Krimināllikuma 317.panta 1.daļas. Šāds lēmums pieņemts, izvērtējot VK atzinumu, kurā norādīts uz dienesta pilnvaru pārsniegšanu no Iekšlietu ministrijas amatpersonu puses saistībā ar vairākiem austrumu robežbūves objektiem.

Celmiņa norādīja, ka krimināllieta ierosināta par faktu, nevis pret kādām konkrētām amatpersonām.

Jau ziņots, ka Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta virsprokurors iesniegtos materiālus atdeva atpakaļ ministrijai, jo prokuratūrai neesot bijis pamata iesniegtos materiālus vērtēt, jo, piemēram, VK kolēģijas lēmums vēl nav stājies spēkā.

Gulbis pēc prokuratūras atzinuma saņemšanas bija pārsteigts par to, ka "Ģenerālprokuratūra formālu iemeslu dēļ nav izskatījusi IeM iesniegumu".

Jau ziņots, ka iekšlietu ministrs marta beigās nolēma lūgt Ģenerālprokuratūru vērtēt atsevišķu amatpersonu iespējamo kriminālatbildību.

Gulbis iepriekš informēja, ka Ģenerālprokuratūrai tiks lūgts vērtēt IeM austrumu robežas atjaunošanas bijušās projektu vadības nodaļas vadītāja vietas izpildītājas Ilgas Kuņicinas un IeM valsts sekretāra vietnieka Viktora Elksņa iespējamo kriminālatbildību.

Gulbis iepriekš sacīja, ka tās personas, kuras netiks sauktas pie kriminālatbildības saistībā ar VK atzinumā konstatētajiem pārkāpumiem, tiks sauktas pie disciplināratbildības. Gulbis cer, ka no vainīgajām personām varēs prasīt arī reālu zaudējumu piedziņu.

Ģenerālprokuratūrai tika lūgts vērtēt ne tikai konkrētu amatpersonu rīcību, bet arī visu VK atzinumā sniegto informāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!