Limbažu rajona prokuratūra nolēmusi iesniegt protesta sūdzību par Valkas rajona tiesas lēmumu meitenes sabraukšanā notiesātā bijušā Valmieras rajona padomes priekšsēdētāja Jāņa Miglava lietā, informēja Limbažu rajona prokuratūras virsprokurors Juris Sūrums.
Kā pastāstīja Sūrums, prokuratūra rūpīgi iepazinusies ar spriedumu un atzinusi to par juridiski pamatotu, taču nepiekrīt tiesai vairākās niansēs. Kā norādīja Sūrums, pirmkārt, tiesa nepamatoti kā nepierādītu atmetusi faktu, ka Miglavs varēja būt bijis alkohola reibumā, un pārkvalificējusi viņa nodarījumu uz vieglāku pantu - no 260.panta 3.daļas - par Ceļu satiksmes noteikumu pārkāpšanu, ja tas izdarīts alkohola reibumā, uz 260.panta 2.daļu - par Ceļu satiksmes noteikumu pārkāpšanu, ja tā rezultātā iestājusies cietušā nāve.

Otrkārt, prokuratūra uzskata, ka tiesa piespriedusi apsūdzētajam sodu, kas, pēc prokuratūras domām, ir pārāk mīksts pastrādātajam noziegumam. Sūrums atgādināja, ka prokurore prasījusi reālu brīvības atņemšanu uz četriem gadiem, taču tā vietā piespriests tikai nosacīts sods.

Savukārt tiesājamā Jāņa Miglava advokāte Anita Meļņika paskaidroja, ka vēl nezina, vai iesniegs apelācijas sūdzību tiesas lēmumam, jo nav par šo jautājumu apspriedusies ar savu aizstāvamo, taču tiesas lēmumam viņa juridiski nevarot piekrist. “Uzskatu, ka tiesa, pieņemot lēmumu par sodu, izdarījusi nepamatotu pieņēmumu,” sacīja Meļņika.

Kā paskaidroja Meļņika, apsūdzība bija izvirzīta par to, ka Miglavs uzbraucis pa šosejas nomali ejošajai meitenei, kamēr pats Miglavs apgalvojis, ka uzbraukums noticis uz ceļa braucamās daļas, kas arī apstiprinājies notikuma vietas apskatē, kā arī ar datorprogrammas palīdzību modelējot situāciju.

Miglavs tiesā apgalvojis, ka pa ceļa nomali ejošā meitene piepeši iznākusi viņa priekšā uz ceļa, taču tiesa pēc tam, kad bija uzskatāmi pierādīta negadījuma norise uz ceļa braucamās daļas, patvaļīgi "pārcēlusi" arī gājēju uz ceļa braucamās daļas, izdarot pieņēmumu, ka meitenei ar smailiem kurpju papēžiem ērtāk bijis iet pa asfaltēto, nevis smilšaino ceļa daļu, pauda Meļņika.

"Nav strīda par uzbraukuma faktu, ko Miglavs vienmēr ir atzinis, viņš noliedz savu vainu inkriminētajā "mašīnas nesavaldīšanā", norādot, ka gājēja pati pēkšņi iznākusi automašīnas priekšā, taču tiesa tagad nepamatoti nolēmusi, ka meitene tomēr gājusi pa braucamo daļu, lai gan pat apsūdzībā minēts, ka viņa gājusi pa nomali," teica Meļņika.

Jau ziņots, ka Valkas rajona tiesa piesprieda par meitenes notriekšanu un atstāšanu bez palīdzības apsūdzētajam bijušajam Valmieras rajona padomes priekšsēdētājam Jānim Miglavam četrus gadus nosacītas brīvības atņemšanas ar pārbaudes laiku uz diviem gadiem un autovadītāja tiesību atņemšanu uz trim gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!