Ziemeļu rajona tiesa šodien pieņēmusi lēmumu, ka par nežēlīgo dubultslepkavību Rīgā, Eksporta ielā, kur 1997.gadā tika nogalināta jauna sieviete un viņas 10 mēnešus mazā meitiņa, aizturētais vīrietis jāievieto psihiatriskajā slimnīcā.
Kā informēja Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurore Jekaterina Kušakova, aizturētais jau šodien pat tiks ievietots slimnīcā. Saskaņā ar likumu Rīgas apgabaltiesai aizturētajam jāmaina drošības līdzeklis no apcietinājuma pret medicīniska rakstura piespiedu līdzekļa noteikšanu. Prokurore teica, ka aizturētajam arī slimnīcā būs apsardze.

Jau ziņots, ka par nežēlīgo dubultslepkavību aizturētais vīrietis psihiatriskajā ekspertīzē atzīts par nepieskaitāmu.

Prokurore pagājušajā nedēļā no Drošības policijas arī saņēma krimināllietu, kas ierosināta pēc Krimināllikuma 231.panta 2.daļas par huligānismu, ja tas izdarīts, lietojot ieroci, un 233.panta 3.daļas par šaujamieroča nelikumīgu glabāšanu un izmantošanu. Vīrietis 2000.gada vasarā ar ieroci draudējis nogalināt savu māti un meitu. Kušakova abas krimināllietas apvienos vienā.

Jau ziņots, ka apsūdzība pēc Kriminālkodeksa 99.panta 4. un 6.punkta par slepkavību pastiprinošos apstākļos, ar sevišķu cietsirdību noslepkavojot divas personas un noziegumu pastrādājot vairākām personām dzīvībā bīstamā veidā - pēc slepkavības viņš atvēris plīts degļus un aizdedzinājis priekšmetus, minētajam vīrietim tika uzrādīta pērnā gada novembrī.

Apsūdzētais jau ir agrāk tiesāts. Vīrietis savu vainu neatzīst.

Kā ziņots, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) 1997.gada 4.decembrī no kaimiņiem saņēma informāciju, ka no kāda dzīvokļa Eksporta ielā ceļas dūmi. Ieradušies VUGD darbinieki uzlauza durvis un atklāja dzīvoklī jaunas sievietes un bērna līķi.

Sabiedrību šokēja nežēlīgais noziegums Eksporta ielā. Nogalinātajai - 25 gadus vecajai Ievai T. - bija durtas brūces kaklā, sejā un krūškurvī. Savukārt viņas 10 mēnešus vecajai meitiņai bija grieztas brūces kaklā, bija izgriezta sirds un liesa. Mazulītei konstatēja arī citus iekšējo orgānu bojājumus.

Tajā pašā dienā tika ierosināta krimināllieta pēc Kriminālkodeksa 99.panta 4.punkta par slepkavību pastiprinošos apstākļos, ja noslepkavotas divas vai vairākas personas.

Izmeklēšanas rezultātā pērn 17.oktobrī RGPP 1.nodaļas darbinieki aizturēja par šo noziegumu aizdomās turamo personu. 18.oktobrī saskaņā ar tiesas lēmumu aizturētajam vīrietim tika piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums uz 30 dienām.

Kā toreiz stāstīja RGPP Kriminālpolicijas priekšnieks Jānis Vonda, pēc šīs dubultslepkavības Kriminālpolicija un teritoriālās policijas nodaļas trīs mēnešus strādāja pastiprinātā režīmā, lai iegūtu informāciju par iespējamiem nozieguma izdarītājiem. Krimināllietas izmeklēšanai tika izveidota operatīvā grupa 12 kriminālpolicistu sastāvā, kas visus šos piecus gadus veica lielu darbu.

Krimināllietas ietvaros aptaujāti apmēram 10 000 cilvēki, nopratinātas 254 personas, tai skaitā 2148 personām pārbaudīti pirkstu nospiedumi saistībā ar šo noziegumu.

Policija arī veikusi 157 dažādas ekspertīzes, tai skaitā daktiloskopiskās, bioloģiskās, trasoloģiskās, tiesu medicīnas un citas. Dažādām iestādēm Latvijā un 17 ārvalstu iestādēm tika nosūtīti 498 uzdevumi ar mērķi noskaidrot vainīgo personu. Izmantota Interpola palīdzība, tika veikta arī to personu pārbaude, kuras ārvalstīs bija veikušas līdzīgus noziegumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!