Policija un robežsardze Valgā aizturēja astoņus Igaunijas robežsargus, kurus tur aizdomās par ciešu sadarbību ar automašīnu zagļu grupējumu, kas transportēja Latvijā un citur zagtas automašīnas pāri Latvijas un Igaunijas robežai.
Laikraksts "Eesti Paevaleht" trešdien informēja, ka astoņi Valgas robežpārejas punkta darbinieki divus gadus palīdzējuši vienai no Igaunijas veiksmīgākajām automašīnu zagļu bandām Vācijā, Holandē, Somijā, Zviedrijā, Latvijā, Lietuvā un Dānijā zagtās automašīnas nogādāt pāri Igaunijas un Latvijas robežai.

Divu gadu laikā centrālā kriminālpolicija bez panākumiem centās tikt grupējumam uz pēdām, līdz beidzot pagājušā gada oktobrī Valgā izdevās aizturēt automašīnu zagļu vadoni, 31 gadus veco Hillaru Grīnbaumu.

Pēc dažām dienām robežsargi un policija aizturēja Valgas robežpārejas punkta darbinieci Meriki Sotsu, kura, domājams, sadarbojās ar Grīnbaumu un kuru robežsardzes informācijas nodaļa jau pusgadu bija turējusi aizdomās.

Pagaidām policija uzrādījusi apsūdzību tikai Sotsai.

Centrālā kriminālpolicija, kas izmeklē automašīnu zagļu noziegumus, uzrādījusi apsūdzību pieciem cilvēkiem, kas saistīti ar šo noziedzīgo grupējumu. No viņiem patlaban apcietinājumā atrodas Grīnbaums un viens no viņa palīgiem, kurš tika arestēts Zviedrijā par viltotu dokumentu izmantošanu.

Grīnbaums, kura meklēšanu policija izsludināja 1998.gadā, pagājušā gada oktobrī tika aizturēts Valgas robežpārejas punktā, kad viņš mēģināja šķērsot Igaunijas un Latvijas robežu.

Pēc policijas datiem, Grīnbaums un viņa līdzdalībnieki ārzemēs zaga automašīnas, pārveda tās uz Igauniju, kur tās pārdeva. Vislabprātāk viņi zaga firmu "Audi" un "Mercedes" automašīnas, kā arī lētās "Volkswagen" automašīnas, kas ir ļoti pieprasītas "melnajā tirgū".

Zagtās automašīnas noziedznieki pārdeva lētticīgiem pircējiem Igaunijā. Daudzi no viņiem saņēmuši attiecīgas policijas atļaujas un, neko nenojaušot, joprojām lieto zagtās automašīnas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!