Foto: LETA

Rīgas Centrāltirgus pārdevēja, kura šā gada pavasarī incidentā ar politiķi Imantu Parādnieku (NA) pieprasīja, lai viņš runā krieviski, un izteica naidpilnas piezīmes, ir pametusi Latviju, portāls "Delfi" noskaidroja Valsts policijā (VP).

Kā sociālo mediju ierakstos vēsta politiķis, pārdevēja toreiz pēc viņa aicinājumu sveicināties latviski viņu saukusi par nacistu un paudusi "krievu pasaules naratīvu".

Parādnieks portālam "Delfi" sacīja, ka pēc notikušā vērsies ne tikai VP, bet arī Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP), kas konstatējusi, ka konkrētā persona ir pārkāpusi termiņuzturēšanās atļaujas noteikumus, kas neparedzēja stāšanos darba attiecībās, līdz ar to atļauja tikusi anulēta.

Politiķis ierakstā "Facebook" pauda, ka sieviete esot oficiāli izraidīta no valsts, bet kā "Delfi" norāda VP pārstāve Gita Gžibovska, VP ir noskaidrojusi, ka persona pati ir pametusi valsti, un policija nevienu izraidīt nav tiesīga.

Saistībā ar notikušo VP tika uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 78. panta – par nacionālā, etniskā un rasu naida izraisīšanu. Ņemot vērā, ka šobrīd kriminālprocesā turpinās izmeklēšana, policija no plašākiem komentāriem atturas.

Krimināllikums par darbību, kas vērsta uz nacionālā, etniskā, rasu vai reliģiskā naida vai nesaticības izraisīšanu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu.

Par tādu pašu darbību, ja to izdarījusi personu grupa vai valsts amatpersona, vai uzņēmuma vai organizācijas atbildīgs darbinieks vai ja tā izdarīta, izmantojot automatizētu datu apstrādes sistēmu, Krimināllikums paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu.

Savukārt par naidu, kas saistīts ar vardarbību vai draudiem vai ja to izdarījusi organizēta grupa, Krimināllikums paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Parādnieka ieraksti sociālajos medijos liecina, ka administratīvā pārkāpuma procesu uzsācis arī Valsts valodas centrs (VVC), kurš šobrīd turpina pārbaudi, pēc kuras tiks lemts par juridiskās personas saukšanu pie atbildības par darba līguma noslēgšanu ar darbinieku, neievērojot valsts valodas zināšanu apjomu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!