Firmas "G4S Latvia" inkasācijas automašīnas aplaupīšana tika plānota un rūpīgi gatavota vairāku mēnešu garumā, pirms tam izstrādājot visus iespējamos maršrutus, piektdien preses brīfingā atklāja Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes (RRP) Kriminālpolicijas priekšnieks Ints Ķuzis.
Laupīšanu tika mēģināts veikt jau dienu iepriekš, bet neparedzēti šķēršļi to liedza īstenot.

Galvenais organizators šajā lietā ir bijušais Kriminālpolicijas darbinieks, bet viņa sievai, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes (FPP) darbiniecei, šajā lietā bijusi atbalstošā funkcija. Kā teica Ķuzis, arī sieviete veikusi aktīvas darbības šī nozieguma veikšanā.

Kā atzīmēja Ķuzis, pagaidām izmeklēšana šajā lietā ir sākuma stadijā, tādēļ daudzas nianses, kas un kāpēc notika, vēl nevar pateikt, tostarp nav zināms, kādēļ tika nogalināts viens no inkasentiem, taču policijai esot pamatotas aizdomas, ka sašautais, bet izdzīvojušais apsargs, kurš tagad jau ir aizdomās turamais, tikai sašauts apzināti, lai radītu iespaidu par uzbrukumu. Pagaidām gan vēl nav noskaidrots, vai apsargs pats sevi sašāva, vai to izdarīja cita persona.

Policija pieļauj iespēju, ka otrs inkasents tika nogalināts, jo viņš varētu atteikties no līdzdalības šī nozieguma īstenošanā vai arī tāpēc, lai nebūtu vēl viena persona, ar kuru jādalās iegūtajā naudas summā.

Ķuzis arī sacīja, ka policijai nav pamata uzskatīt, ka šajā lietā būtu iesaistītas vēl citas personas.

Daļu nolaupītās naudas aizdomās turamie esot jau iztērējuši, nopērkot gan kustamas, gan nekustamas mantas, tostarp dārgas automašīnas. Aizturēto mantai patlaban ir uzlikts arests.

Ķuzis akcentēja, ka divus no trim aizturētajiem ar policiju saistīt nebūtu korekti. Piemēram, 1973.gadā dzimušais vīrietis policijā nestrādā jau vairāk nekā deviņus gadus, turklāt viņš 2000.gadā no darba toreiz Rīgas Galvenajā policijas pārvaldē tika atbrīvots par darba pienākumu nepildīšanu. Policija uzskata, ka šim vīrietim darbs policijā bija gadījuma rakstura. Arī viņa sieva kādā policijas iecirknī izmeklētājas amatā strādājusi pavisam neilgu laiku, dienestu 2000.gadā atstājot pēc pašas vēlēšanās.

Pēc darba zaudēšanas policijā abi dzīvesbiedri nodarbojušies ar autoapmācības biznesu.

Ķuzis apstiprināja, ka šīs personas iepriekš policijas skolā un darbā iegūtās zināšanas izmantoja noziedzīgos nolūkos. Taktisko un metodisko paņēmienu pārzināšana policijai rada grūtības nozieguma atklāšanā, taču šoreiz viss izdevies - laupīšana ir atmaskota.

Ķuzis paslavēja uzņēmumu "G4S Latvia", kas ir daudz palīdzējis izmeklēšanas laikā. Uzņēmums pēc šī gadījuma arī esot veicis izmaiņas inkasācijas noteikumos, jo šī laupīšana atklāja dažas nepilnības.

Proti, izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka, veicot laupīšanu, naudas seifs bija atvērts. Tas nebija aizvērts pēc pēdējās naudas nodošanas kredītiestādē. Tas, vai seifs ir ciet vai vaļā, nebija kontrolējams, tādēļ "G4S Latvia" tagad esot šo sistēmu uzlabojusi.

Ķuzis pagaidām nevēlējās atklāt, ko savās liecības saka aizturēti, vien norādot, ka daži no viņiem sadarbojas ar policiju, bet daži nē.

Aizdomās turamie tika aizturēti Rīgas rajonā, policija tam iepriekš gatavojusies, bet šīm personām apcietināšana bijusi negaidīta.

Kā ziņots, aizdomās par pagājušā gada decembrī notikušo inkasācijas automašīnas aplaupīšanu Mārupē un viena inkasenta nogalināšanu apcietināta policistu ģimene un upura kolēģis, kurš uzbrukuma laikā tīši vai netīši tika ievainots.

17.decembra vakarā Mārupē notika bruņots uzbrukums firmas "G4S Latvia" inkasācijas automašīnai. Viens inkasents tika nogalināts, bet otrs -1977.gadā dzimušais vīrietis - ievainots. Tika nolaupīti vairāk nekā 150 000 latu.

Aizdomās par šo noziegumu sākotnēji ar tiesas lēmumu tika apcietināts uzbrukumā iesaistītais un ievainojumus guvušais inkasents.

Pagājušajā nedēļā tiesa kā drošības līdzekli apcietinājumu piemērojusi arī kādam par šo noziegumu aizdomās turētam 1973.gadā dzimušam bijušajam Rīgas kriminālpolicistam Jānim, bet šīs nedēļas sākumā aizturēta un vēlāk apcietināta arī viņa sieva - 1978.gadā dzimusī VID FPP darbiniece. Arī viņa agrāk strādājusi kriminālpolicijā, kur, visticamāk, iepazinusies ar savu tagadējo dzīvesbiedru.

VID FPP direktora vietniece un Izmeklēšanas daļas priekšniece Ļubova Švecova

pastāstīja, ka aizturētā sieviete FPP Izmeklēšanas daļā juridiski nostrādājusi tikai vienu dienu, taču faktiski pildīt darba pienākumus viņa nav sākusi, jo pirms aizturēšanas paspējusi tikvien kā iziet jaunā amata instruktāžu un dabūt savu darba galdu.

Minētā sieviete, pēc Švecovas teiktā, darbā FPP pieņemta saskaņā ar 2.februāra rīkojumu. Atšķirībā no citiem amata kandidātiem viņai bijusi iepriekšēja darba pieredze policijā, tāpēc sieviete pieņemta par izmeklētāju. Uz šo amata vietu iepriekš bijis izsludināts oficiāls konkurss.

Švecova atzina, ka tagad ir šokēta par notikušo.

Kā ziņots, RRP Kriminālpolicija saistībā ar bruņoto laupīšanu inkasācijas automašīnai bija izvirzījusi divas versijas. Viena no versijām bija, ka veikta bruņota laupīšana ar mērķi izdarīt slepkavību, savukārt otra - ka laupīšana iepriekš varētu būt gatavota kopā ar šajā noziegumā cietušajām personām vai arī kādiem iepriekš inkasāciju veikušiem cilvēkiem, iepriekš sacīja Ķuzis.

Viņš atklāja, ka nauda ir nolaupīta, taču tās apmēri vēl tiek precizēti. Automašīnā esošais naudas glabāšanas seifs bijis atvērts, ko apsardzes darbinieki nemaz nevarot atvērt. Seifu varot atvērt tikai divi cilvēki - inkasents un cilvēks, kas beidz inkasāciju.

Automašīnā pēc laupīšanas atradušies vēl divi maisi ar naudu. Gan policija, gan apsardzes kompānija "G4S Latvia" kategoriski atsakās nosaukt nolaupītās naudas summu. Pirms laupīšanas nauda savākta no vairākām vietām, tostarp no lidostas "Rīga".

Kriminālpolicijas priekšnieks arī sacīja, ka naudu pārvadājošie darbinieki ļoti rupji pārkāpuši inkasācijas noteikumus, tostarp novirzījušies no iepriekš sagatavotā maršruta. Laikā, kad notika laupīšana, automašīna atradās vietā, kur tai nevajadzēja atrasties, sacīja Ķuzis. No plānotā maršruta automašīna esot bijusi novirzījusies par aptuveni 300-500 metriem.

Kā pratināšanas laikā apgalvojis ievainotais inkasents, klusajā meža celiņā viņi bija apstājušies, lai nokārtotu dabiskās vajadzības. Inkasents stāstījis, ka pie mašīnas saņēmis sitienu pa galvu un zaudējis samaņu.

Kriminālprocess ierosināts pēc Krimināllikuma 118.panta 2.punkta - par slepkavību pastiprinošos apstākļos. Sākotnēji ievainotajam inkasentam šajā lietā bija liecinieka statuss.

Ķuzis sacīja, ka automašīna bijusi aprīkota ar visiem nepieciešamajiem drošības standartiem. Tajā bijusi arī GPS sistēma, kas ļauj redzēt visus maršrutus.

Laupīšanas uzbrukumā lietots PM sistēmas ierocis, šīs pašas sistēmas ierocis bijis arī nogalinātajam apsargam - 1974.gadā dzimušajam vīrietim. Lai gan nozieguma ierocis nav atrasts, policija atradusi ložu čaulītes, un tās nodotas ekspertīzes veikšanai, lai identificētu ieroča īpašnieku, ja tas būs bijis legāls.

Abi inkasenti šajā uzņēmumā strādājuši aptuveni gadu.

Kā iepriekš informēja "G4S Latvia" Mārketinga un sabiedrisko attiecību dienesta vadītāja Ilze Jermacāne, saistībā ar uzbrukumu inkasācijas automašīnai uzņēmums veic iekšējo pārbaudi saskaņā ar tajā noteiktajiem starptautiskajiem standartiem.

Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Edgars Zālītis varot apliecināt Ķuža sacīto, ka "inkasenti nodrošināti ar augstas klases ekipējumu, kāds tiek izmantots arī policijas specvienību darbā".

Ņemot vērā, ka noticis smags noziegums, kuru patlaban izmeklē Valsts policija, un faktu, ka uzņēmums ieinteresēts, lai noziegums tiktu atklāts pēc iespējas ātrāk, izmeklēšanas interesēs kompānija plašāku informāciju nesniegs.

Jau ziņots, ka policijai 17.decembrī ap plkst.17.50 kādas garām braucošas automašīnas šoferis ziņojis par inkasācijas automašīnas aplaupīšanu uz ceļa meža masīvā Mārupes pagastā.

Kad notikuma vietā ieradās policijas darbinieki, viņi konstatēja, ka automašīnā sašauti divi inkasenti. Abi cietušie tika nogādāti slimnīcā, taču viena inkasenta dzīvību mediķiem glābt neizdevās - 1974.gadā dzimušais vīrietis bija ievainots galvā.

 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!