Foto: Shutterstock

Likumsargi aicina iedzīvotājus pievērst uzmanību kurināmā sludinājumiem portālos, jo tiek saņemti iesniegumi par kokskaidu brikešu vai granulu krāpniekiem, portālu "Delfi" informēja Valsts policijas (VP) Zemgales reģiona pārvaldes speciāliste Dace Kalniņa.

Kalniņa skaidro, ka iedzīvotāju vēlme pēc iespējas lētāk un laicīgāk iepirkt kurināmo nākamajai apkures sezonai ir saprotama potenciāli augsto cenu dēļ. "Diemžēl šo situāciju izmanto arī krāpnieki, kuri internetā izvieto sludinājumus un par izdevīgu cenu piedāvā iegādāties kokskaidu briketes vai granulas," teic VP pārstāve, piebilstot, ka komunikācija starp klientu un "pārdevēju" ilgst līdz brīdim, kad klients veic avansa maksājumu par preces saņemšanu.

Likumsargi šobrīd ir uzsākuši vienu kriminālprocesu par gadījumu, kad kāds vīrietis ir veicis pārskaitījumu 1240,36 eiro apmērā par kokskaidu granulu iegādi kādā uzņēmumā, taču līdz šim tā arī nav saņemta nedz pasūtītā prece, nedz atgriezta iemaksātā nauda.

Tāpat jūnijā sākts vēl viens kriminālprocess un notiek izmeklēšana saistībā ar līdzīgu krāpšanas shēmu. Proti, vīrietis interneta vietnē "www.alibaba.com" atsaucās sludinājumam un vēlējās iegādāties vienu kravu ar kokskaidu briketēm. Pēc avansa maksājuma veikšanas uz kādu ārvalsts bankas kontu komunikācija beigusies. Cietušai personai nodarīti materiālie zaudējumi 3120 eiro apmērā.

Raksturojot konkrēto gadījumu, likumsargi skaidro, ka krāpnieki bija izmantojuši eksistējošu kokapstrādes uzņēmumu un tā rekvizītus, taču maksājumā tika norādīts nepareizs bankas konts. Tāpēc likumsargi atgādina, ka ikvienā situācijā ir rūpīgi jāpārliecinās ne tikai par uzņēmuma nosaukumu, bet arī par visu rekvizītu un jo īpaši par bankas konta atbilstību konkrētajai firmai.

Krāpniekiem par šādām darbībām draud kriminālatbildība pēc Krimināllikuma 177. panta pirmās daļas par krāpšanu, par ko paredzēta arī brīvības atņemšana uz laiku līdz trim gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!