Latgales tiesas apgabala prokuratūras prokurors tiesai nodevis krimināllietu, kurā apsūdzēts vīrietis par krāpšanu, izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielā apmērā un dokumenta viltošanu, portālu “Delfi” informēja Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai apsūdzētais bija kādas firmas atbildīgā persona, kas apzināti uzrādījis nepatiesu informāciju Valsts ieņēmumu dienestam (VID) iesniegtajās Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) deklarācijās un pielikumos par 2008.gada un 2009.gada vairākiem mēnešiem. Maskējot fiktīvos darījumus, apsūdzētais izgatavoja arī dokumentus, kas saturēja nepatiesas ziņas, turklāt viltoja dokumentos arī uzņēmumu pārstāvju parakstus.

Apsūdzētā persona uzrādīja ar PVN apliekamos darījumus, kas netika izmantoti saimnieciskās darbības nodrošināšanai un bija fiktīvi, kā arī samazināja budžetā iemaksājamo nodokli. Prokuratūras skaidro, ka tādējādi notikusi izvairīšanās no PVN maksājumu nomaksas valsts budžetā par kopējo summu vairāk nekā 33 800 eiro.

Savukārt daļu no PVN, ko vīrietis nepamatoti deklarēja kā pārmaksātu, lūdza pārskaitīt uz uzņēmuma kontu. Tādā veidā apsūdzētais no valsts izkrāpa vēl vairāk nekā 16 800 eiro.

Vīrietis pie kriminālatbildības saukts pēc Krimināllikuma 177.panta 3.daļas - par krāpšanu lielā apmērā - un Krimināllikuma 218.panta 2.daļas - par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, nodarot valstij zaudējumus lielā apmerā. Tāpat apsūdzētais pie kriminālatbildības saukts pēc Krimināllikuma 275.panta 1.daļas - par dokumenta viltošanu.

Lieta nodota Rēzeknes tiesai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!