Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības departaments uzdevis Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšniekam izvērtēt biroja amatpersonu atbildību, pieļaujot SIA "Rēzeknes gaļas kombināts" (RGK) atsavināto klažu jeb "burtnīciņu" ar pierakstiem par neuzskaitīto līdzekļu izlietojumu oriģinālu iznīcināšanu, kuriem arī varētu būt nozīme ierosinātās pārbaudes lietas pareizā izlemšanā.
Ģenerālprokurors Jānis Maizītis jau pagājušā gada novembrī pauda savu neapmierinātību ar KNAB veiktās pārbaudes rezultātiem par Rēzeknes gaļas kombināta naudas izmantošanu partijas "Jaunais laiks" (JL) reklāmās, norādot, ka birojs neesot izpildījis visus prokuratūras dotos uzdevumus.

KNAB priekšnieks Aleksejs Loskutovs toreiz sacīja, ka KNAB veiks papildu pārbaudi, ievērojot prokuratūras norādījumus. Kādi ir šie prokuratūras norādījumi, Loskutovs nevēlējās atklāt.

Kā informēja Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Dzintra Vītoliņa, Ģenerālprokuratūrā ir izvērtēta KNAB veiktā pārbaude saistībā ar politiskās partijas finansēšanas noteikumu iespējamiem pārkāpumiem.

Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības departaments, izvērtējot KNAB veikto pārbaudi, konstatējis, ka tā veikta nepilnīgi, un 2008. gada 4. janvārī uzdevis KNAB veikt papildu pārbaudi par iespējamiem politiskās partijas finansēšanas noteikumu pārkāpumiem.

Kā ziņots, KNAB uzskata, ka nav pamata apgalvot, ka visi vai daļa līdzekļu, kas norādīti kopijās no RGK kladēm jeb tā dēvētajām "burtnīciņām", ir izlietoti JL reklamēšanai vai citu šīs partijas izdevumu segšanai. To KNAB bija secinājis jau vasarā pabeigtajā pārbaudē.

2006. gada augustā KNAB pēc Maizīša lūguma sāka pārbaudi, vai Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārbaudē RGK atsavinātie materiāli nesatur ziņas par politiskās partijas finansēšanas noteikumu pārkāpumiem.

Maizītis uzdeva pārbaudīt arī JL telefona sarunās izskanējušo iespējamību, ka kāda amatpersona saņēmusi pretlikumīgu dāvanu no RGK.

2005. gada 18. augustā VID Finanšu policijas pārvaldes darbinieki, veicot pārbaudi RGK telpās Rēzeknē, konstatēja aplokšņu algu izmaksas par 14 876 latiem, nenomaksājot normatīvajos aktos paredzētos nodokļus par 8939 latiem.

Laikraksts "Neatkarīgā" savulaik publicēja telefona sarunas, no kurām izriet, ka bijušais JL biedrs Guntis Piterenoks vērsies pie saviem partijas biedriem, lai tie palīdzētu novērst vai arī nolīdzinātu pārkāpumus viņa vadītajā RGK.

Kā iepriekš informēja KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs, pirmajā pārbaudē secināts, ka nav pamata apgalvojumam, ka visi līdzekļi vai to daļa, kas norādīti kopijās no RGK kladēm, ir izlietoti partijas JL reklamēšanai vai citu šīs partijas izdevumu segšanai.

Pārbaudes gaitā uzņēmuma atbildīgās personas nav atzinušas, ka minētajās kladēs ir izdarījušas ierakstus vai parakstījušās pretī šiem ierakstiem.

Izvērtējot pārbaudes lietā iesaistīto personu paskaidrojumus, argumentus un pārbaudes gaitā saņemtos dokumentus, KNAB amatpersonas secinājušas, ka Finanšu policijas ierosinātās krimināllietas ietvaros atsavinātajās kladēs norādītās atzīmes nav pietiekams pierādījums apgalvojumam, ka RGK līdzekļi tika izlietoti partijas JL reklamēšanai vai citu šīs partijas izdevumu segšanai.

Veiktās pārbaudes laikā nav konstatēts, ka JL ir saņēmusi RGK kladēs ar attiecīgajām atzīmēm norādītos līdzekļus.

Papildus tika konstatēts, ka nav iespējams veikt RGK kladēs esošo parakstu ekspertīzes, jo Rēzeknes tiesa Finanšu policijas krimināllietas ietvaros RGK atsavinātās klades ar pierakstiem un vairākas mapes ar uzņēmuma dokumentiem ir atdevusi atpakaļ uzņēmuma amatpersonai un tā minētās klades ir iznīcinājusi.

KNAB secinājis, ka savukārt Valsts tiesu ekspertīžu birojs neveic kopētu parakstu izpēti.

Tā kā dokumenti iznīcināti, KNAB 2007. gada 19. aprīlī nosūtījis vēstuli VID ar lūgumu piemērot RGK administratīvo atbildību par grāmatvedības kārtošanas nosacījumu neievērošanu, proti, grāmatvedības attaisnojuma dokumentu iznīcināšanu.

Izvērtējot Ģenerālprokuratūras vēstulē minētos faktus saistībā ar aizdomām par pretlikumīgu dāvanu saņemšanu un pamatojoties uz otras pārbaudes gaitā saņemto informāciju un paskaidrojumiem, KNAB nekonstatēja faktus, kas liecina, ka, būdama valsts amatpersona, Ieva Zvejsalniece ir saņēmusi dāvanu no RGK.

Papildus KNAB konstatēja, ka nav iespējams noskaidrot uzņēmuma darbinieci, ar kuru toreizējam RGK valdes priekšsēdētājam ir bijusi laikrakstā "Neatkarīgā" minētā saruna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!