Foto: DELFI
Jauno ebreju kapu teritorijā, kur trešdienas naktī apkrāsoti vairāk nekā 100 kapu pieminekļi, atrastas pēdas un pierādījumi ar norādēm par iespējamiem nozieguma veicējiem.

Foto galerija

Pašlaik kapu teritorija ir norobežota, tajā strādā Valsts policijas (VP) operatīvā grupa, pārmeklējot kapu teritoriju un meklējot vēl kādus pierādījumus, pastāstīja Rīgas domes (RD) priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks (LPP/LC), kurš nule ticies ar VP priekšnieku Valdi Voinu.

Viņš kā pašreizējais mēra pienākumu izpildītājs (Nils Ušakovs ir komandējumā Krievijā) pauda stingru nosodījumu par notikušo un izteica līdzjūtību kapos apglabāto cilvēku piederīgajiem.

Ameriks nevēlējās sīki stāstīt pārrunāto ar VP priekšnieku, taču Voins solījis, ka policijā tuvākajā laikā sāks kriminālprocesu par notikušo. Viņš norādījis, ka VP nodrošinās visus nepieciešamos speciālistus šī nozieguma izmeklēšanā un informēs domes vadību par tālākajām izmeklēšanas darbībām.

Patlaban nav zināms, kad policija darbu kapu teritorijā būs pabeigusi un apgānītos kapu pieminekļus varēs sākt tīrīt. RD Mājokļu un vides departaments šos darbus paveiks esošā budžeta rezerves līdzekļu ietvaros. Ameriks gan minēja, ka kapu notīrīšana varētu būt sarežģīts un dārgs process, ņemot vērā krāsas noturību un ķīmisko sastāvu.

Rīgas vicemērs arī sacīja, ka būs nodrošinātas Rīgas pašvaldības policijas papildu patruļas gan Jauno ebreju kapu, gan arī citu kapsētu pastiprinātai uzraudzībai.

Jaunajos ebreju kapos nodarītais ir lielākais šāds noziegums Rīgā, uzsvēra Ameriks.

Jau vēstīts, ka Rīgā pagājušajā naktī apgānīti Jaunie ebreju kapi, kas atrodas Lizuma ielā 4. Līdz šim nenoskaidrotas personas apgānījušas vairāk nekā 100 kapu pieminekļu, ar baltu krāsu uz tiem uzzīmējot kāškrustus. Tuvākajā laikā tiks sākts arī kriminālprocess, paziņoja Valsts policijas pārstāve Ieva Rekšņa.

Asu nosodījumu notikušajam jau pauduši gan Valsts prezidents un premjers, gan arī Rīgas mērs Nils Ušakovs ("Saskaņas centrs"), apliecinot, ka pašvaldība gādās par to, lai visi nodarītie postījumi tiktu novērsti un kapi sakārtoti. Turklāt Rīgas pašvaldības policijai uzdots pastiprināt patrulēšanu, lai šādi vandalisma akti turpmāk netiktu pieļauti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!