"Logos centra" krimināllietā apsūdzētais Jurijs Jurjevs un par pederastiju notiesātais Ingus Tūns pirmdien tiesā noliedza, ka eksdeputāta Jāņa Ādamsona nosauktās amatpersonas kādreiz būtu bijušas saistītas ar pedofiliju.
Jurjevs uzsvēra, ka nepazīst ne Andri Šķēli, ne Valdi Birkavu, ne Andreju Sončiku. Tikai no medijiem viņam esot zināms, ka Šķēle pedofilijas skandāla laikā bija valdības vadītājs, bet Birkavs - "kaut kāds ministrs". Sončiku viņš vispār nezinot, līdz ar to nevarot būt nekāda runa, ka šie trīs kungi būtu atbalstījuši viņu vai viņa biznesu.

Jurjevs nekad neesot sūtījis "Logos centra" modeļus pie kādas no šīm personām.

Liecinieks atzina, ka pats esot piedāvājis sniegt liecības Ādamsona vadītajai izmeklēšanas komisijai, jo viņš nebijis apmierināts ar pirmstiesas izmeklēšanas gaitu viņa krimināllietā. "Komisija man pašam nepalīdzēja, bet arī nekādu ļaunumu nenodarīja," teica Jurjevs.

Arī Ingus Tūns noliedza, ka būtu pazīstams ar trim minētajām amatpersonām, arī geju aprindās par šiem cilvēkiem vai viņu seksuālo orientāciju neko neesot dzirdējis. Tūns uzsvēra, ka nekad neesot liecinājis, ka viņam kas būtu zināms par augstu valsts amatpersonu saistību ar pedofiliju.

Pirmdien uz tiesu liecināt bija aicināti arī Ainars Eisaks un bijušais "Logos centra" darbinieks Deniss Hohlovs, taču viņi uz tiesu neieradās.

Liecinieku pratināšana turpināsies rīt, kad liecības sniegt uzaicināti Inta Fogele, Juris Millers, Anatolijs Rudenko, Andris Meinarts u.c.

Jau ziņots, ka Ādamsonam celta apsūdzība par to, ka, būdams valsts amatpersona, viņš tīšām publiski izplatīja toreizējo premjeru Andri Šķēli (TP), tieslietu ministru Valdi Birkavu (LC) un Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektoru Andreju Sončiku aizskarošas un viņiem neslavu ceļošas ziņas, zinot, ka tās ir nepatiesas.

Ādamsons apsūdzēts pēc Krimināllikuma (KL) 318.panta 2.daļas par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kurai bijušas smagas sekas. Prokuratūra uzskata, ka eksdeputāta rīcība radījusi smagas sekas, jo rupji pārkāptas Satversmē garantētās personas pamattiesības uz goda un cieņas valsts aizsardzību.

Sociāldemokrātu deputāts 2000.gada 17.februārī no Saeimas tribīnes, ziņojot deputātiem par parlamentārās izmeklēšanas komisijas darbu pedofilijas lietā, paziņoja, ka ar šo lietu, iespējams, saistīti Šķēle, Birkavs un Sončiks.

Ģenerālprokuratūra tā paša gada augusta sākumā izbeidza krimināllietu par šo trīs amatpersonu saistību ar pedofilijas lietu noziedzīga nodarījuma trūkuma dēļ. Šķēle, Birkavs un Sončiks tika atzīti par cietušajiem saistībā ar Ādamsona publisko paziņojumu no Saeimas tribīnes.

Iespēja saukt eksdeputātu pie kriminālatbildības radās, beidzoties viņa Saeimas deputāta pilnvarām. Iepriekš, 2000.gada 7.septembrī, Saeima noraidīja ģenerālprokurora Jāņa Maizīša lūgumu izdot Ādamsonu kriminālvajāšanai.

Eksdeputāts lūdza izbeigt krimināllietu nozieguma sastāva trūkuma dēļ, jo uzskata, ka lietā nav motivācijas par viņam inkriminēto noziegumu, veikti arī procesuāli pārkāpumi. Maizītis noraidīja Ādamsona lūgumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!