Svētdien ap plkst.14 netālu no Lielupes grīvas no jahtas "Mārupe" jūrā iekritis un pazudis tās kapteinis Hardijs Matīss.
Kā aģentūru LETA informēja SIA "Jūrmalas ātrā palīdzība" direktors Imants Ostrovskis, negadījums noticis aptuveni 500 metrus no Lielupes grīvas.

Izsaukums saņemts dienas vidū ap plkst.14. Glābšanas laivai ierodoties notikuma vietā, konstatēts, ka uz jahtas atrodas pieci no sešiem apkalpes locekļiem.

Kā aģentūru LETA informēja Jūras spēku Krasta apsardzes dienesta sabiedrisko attiecību virsniece Vita Ļebedeva, Jūras meklēšanas un glābšanas koordinācijas centra (MRCC) pārstāvji sazinoties ar jahtu "Mārupe", kas tobrīd atradās piecas jūras jūdzes no Lielupes grīva, noskaidroja, ka uz borta ir pieci cilvēki alkohola reibumā un kapteinis ir pārkritis pāri bortam.

Iekrītot ūdenī, jahtas "Mārupe" kapteinim nebija uzvilkta glābšanas veste un viņa iereibušie kolēģi nespēja palīdzēt savam kapteinim, tāpēc cilvēku sāka pūst jūrā, informēja Ļebedeva.

Uz notikumu vietu nekavējoties tika izsūtīts Jūras spēku Krasta apsardzes kuģis "Klints" un Gaisa spēku meklēšanas un glābšanas helikopters "Mi -8 MTV 1", kas uzsāka pazudušā kapteiņa meklēšanas un glābšanas operāciju.

Jahtas vadību pārņēma Jūrmalas glābšanas dienesta glābēji un iereibušos atpūtniekus nogādāja Priedaines jahtklubā.

Līdz pat plkst.20.30 pazudušo kapteini nebija izdevies atrast un meklēšanas darbi Lielupes grīvas rajonā tupināsies līdz pat tumsas iestāšanās.

Kā pastāstīja Ostrovskis, mēģinot glābt savu kolēģi, jahtas apkalpes locekļi metuši ūdeni glābšanas riņķus. Tomēr nelaimē nokļuvušo cilvēku nav izdevies izglābt. Savukārt glābšanas riņķu striķi ieķērušies jahtas dzenskrūvē un peldlīdzeklis kļuvis nevadāms. Lai novērstu, ka jahta uzskrien uz kāda sēkļa un apgāžas, glābšanas dienesta pārstāvji jahtu nogādājuši tuvējā piestātnē.

Kā atzina Ostrovskis, aculiecinieki nav izslēguši, ka viņu kolēģis miris vai zaudējis samaņu jau pirms iekrišanas ūdenī. Par to liecinājusi visai nedabīgā poza kritiena brīdi un apstāklis, ka viņš nav mēģinājis pieķerties pie glābšanas riņķiem vai kā citādi glābt savu dzīvību.

Tā kā "Jūrmalas ātrā palīdzība" tik nopietnus glābšanas darbus neveic, tos turpina Krasta apsardze. Notikuma vietā ieradies krasta apsardzes kuģis un Gaisa spēku helikopters, kas meklēšanu veic no gaisa.

Kā aģentūra LETA uzzināja Priedaines jahtklubā, jahta "Mārupe" šajā piestātnē pēc nelaimes gadījuma uzturējusies aptuveni stundu un tad devusies uz "Latvijas jahtklubu", kas atrodas Lielupē.

"Latvijas jahtkluba" pārvaldnieks Valērijs Krupovičs pastāstīja, ka jahta pieder pazudušā kapteiņa dzīvesbiedrei un vēl kādai sievietei. Šodien jahta devusies izbraucienā pa Rīgas jūras līci.

Pēc Krupoviča teiktā, aculiecinieki stāstījuši, ka kapteinis pāri jahtas bortam pārkritis brīdi, kad vilnis sašūpojis peldlīdzekli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!