Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurore Velta Zaļūksne šodien Jūrmalas mēra vēlēšanu kukuļdošanas krimināllietā cēlusi apsūdzību automašīnu BMW tirgotājam Germanam Milušam, apstiprināja apsūdzētā advokāts Leonīds Auziņš.
Milušs, kurš atrodas ārpus Latvijas, šodien prokuratūrā gan nebija ieradies, viņa vietā atnācis advokāts, kurš iesniedzis pagājušajā gadā sagatavotu izziņu par Miluša slikto veselības stāvokli.

Pēc Auziņa teiktā, izziņā teikts, ka Milušam pavasarī ir alerģija, tādēļ Latvijā viņš nevar uzturēties. Pēc iepriekšējo gadu novērojumiem, alerģija Milušam beidzoties maija beigās.

Prokurore teica, ka šo apstākli neuzskata par argumentu, kura dēļ persona nevarētu ierasties prokuratūrā apsūdzības uzrādīšanai. Zaļūksne sacīja, ka tiks lemts par apsūdzētā piespiedu nogādāšanu prokuratūrā un drošības līdzekļa piemērošanu.

Advokāts atzina, ka “jautājums ir nopietns”, tādēļ, iespējams, Milušs varētu arī uz pāris dienām ierasties Latvijā.

Milušs, pēc advokāta teiktā, viņam izvirzīto apsūdzību neatzīstot un saucot to par “murgu”.

Pēdējo ceturto apsūdzību šajā lietā plānots uzrādīt maija sākumā partijas “Jaunais centrs” (JC) deputāta kandidātam Leonīdam Lasmanim. Viņa advokāte prokuratūrai iesniegusi Lasmaņa slimības lapu, kuru Zaļūksne neapšauba.

Pirmais apsūdzētais šajā krimināllietā bija JC deputāta kandidāts Gvido Harijs Volbrugs, kuram kā drošības līdzeklis noteikts paraksts par dzīvesvietas nemainīšanu.

Pagājušajā nedēļā prokurore šajā krimināllietā uzrādīja apsūdzību arī bijušajam Jūrmalas mēram Jurim Hlevickim (LPP), piemērojot viņam drošības līdzekli - policijas uzraudzību.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka Hlevickis atradies kabinetā brīdī, kad tajā Jūrmalas domes deputātam Ilmāram Ančānam (“Mūsu zeme”) piedāvāts augsts amats domē apmaiņā pret atbalstu Hlevicka ievēlēšanai domes priekšsēdētāja amatā.

Volburgs, Hlevickis un Milušs apsūdzēti pēc Krimināllikuma 323.panta 2.daļas par kukuļdošanu valsts amatpersonai personu grupā un pēc iepriekšējas vienošanās, tajā skaitā vienojoties ar valsts amatpersonu par kukuļa došanu, lai tā par kukuli, izmantojot savu dienesta stāvokli, izdarītu kādu darbību kukuļdevēja interesēs.

Jau ziņots, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs sākotnēji lūdza uzsākt kriminālvajāšanu tikai pret Lasmani, Volbrugu un Milušu.

Tiesībsargi uzskata, ka Miluša uzdevumā Lasmanis un Volbrugs deva 20 000 eiro (ap 14 000 latu) kukuli deputātam Ančānam, lai panāktu Hlevicka atkārtotu ievēlēšanu Jūrmalas mēra amatā. Deputātam tika piedāvāti arī dažādi amati.

Krimināllieta par kukuļdošanu tika ierosināta 18.martā. Krimināllikumā maksimālais paredzētais sods par šādu noziegumu ir brīvības atņemšana uz 12 gadiem ar mantas konfiskāciju.

Pēc krimināllietas ierosināšanas Milušs, Lasmanis un Hlevickis ir noslēguši laulību līgumus, kas paredz visas mantas šķirtību. Īpašumi galvenokārt reģistrēti uz viņu sievu vārda. Milušs ir noliedzis, ka līguma slēgšana būtu saistīta ar krimināllietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!