Kalifornijas tiesa trešdien piesprieda 23 gadu un četru mēnešu cietumsodu imigrantam no Latvijas Aināram Altmanim par līdzdalību vairāku bagātu uzņēmēju nolaupīšanā un nogalināšanā.
48 gadus vecais Altmanis federālajā tiesā atzina savu vainu vienā apsūdzības punktā par nolaupīšanas plānošanu un trīs apsūdzības punktos par cilvēku nolaupīšanu, kā rezultātā viņi nogalināti. Viņš atzinās, ka nolaupījis trīs no pieciem cilvēkiem, kas laika posmā no 2001.gada oktobra līdz 2001.gada martam atrasti Ņūmelounsas rezervuārā.

Spriedums pasludināts arī Krievijas pilsonei Natālijai Solovjovai, kurai par līdzdalību noziegumos piespriests 15 gadu cietumsods.

Altmanis un Solovjova ir pēdējie divi notiesātie no sešu cilvēku grupas, kas ASV nolaupīja piecus ieceļotājus no bijušās PSRS teritorijas, pieprasot izpirkuma maksu un pēc tam viņus nogalinot. Diviem notiesātajiem - 40 gadus vecajam Lietuvas pilsonim Jurjam Kadamovam un 42 gadus vecajam Krievijas pilsonim Jurijam Miheļam - piespriests nāves sods.

Altmanis ASV ieradās 1991.gadā kā nelegālais imigrants, bet Solovjova 1998.gadā ar tūristu vīzu, paliekot ilgāk par atļauto termiņu.

48 gadus vecais Altmanis tiesā raudāja un vairākkārt atvainojās upuru radiniekiem.

Pirmais no upuriem, 58 gadus vecais nekustamo īpašumu uzņēmējs Maiers Maskatels, tika atrasts 2001.gada oktobrī. Laika posmā no 2001.gada decembra līdz 2002.gada janvārim pazuda 37 gadus vecais baņķieris Georgijs Safijevs, viņa grāmatvede - 39 gadus vecā Rita Peklera un viņa biznesa partneris - 29 gadus vecais Niks Harabadze, kā arī 35 gadus vecais Aleksandrs Umanskis.

Viņu mirstīgās atliekas tika atrastas 2002.gada martā.

Holivudas uzņēmēja Umanska nolaupīšanas epizodē no Krievijas tika atsūtīts fakss, kurā nolaupītāji par viņa atbrīvošanu prasīja 234 000 ASV dolāru. ASV prokuratūra noskaidrojusi, ka daļa no Umanska ģimenes samaksātajiem 130 000 ASV dolāru nokļuva Latvijā, Tuvajos Austrumos, bet daļa atgriezās divu apsūdzēto Losandželosas biznesā.

Altmanis palīdzēja nolaupīt Umanski, Harabadzi un Safijevu, kā arī viņš piedalījās Umanska un Harabadzes nožņaugšanā.

Noziedznieku bandu vadīja Kadamovs un Miheļs, kas tiek uzskatīti par vainīgiem vismaz vēl divās slepkavībās Turcijā un Kiprā.

32 gadus vecā Solovjova bija Kadamova draudzene. Viņa ievilināja vienu no upuriem kādā Losandželosas bārā, kur viņš tika nolaupīts un piespiests piezvanīt savam partnerim, kas arī tika nolaupīts. Abi vīrieši pēc tam nogalināti.

Par bandas upuriem izraudzīti imigranti, kas ASV kļuvuši bagāti. Galvenais bandas nolūks bijis iegūt izpirkuma maksu. Piemēram, par Beverlihilsas mediju kompānijas vadītāja Safijeva atdošanu tikuši pieprasīti vairāki miljoni ASV dolāru.

Lai gan nolaupīto cilvēku tuvinieki nodevuši bandai kopsummā 1,2 miljonus ASV dolāru, visi ķīlnieki tomēr nogalināti. Kā uzskata izmeklētāji, bandīti jau sākotnēji nebija domājuši atstāt viņus dzīvus.

Prokuratūra norādīja, ka nolaupītāji par lielāko daļu naudas iegādājušies automašīnas un kažokus savām draudzenēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!