Foto: DELFI
Pašā Jaunā gada sākumā - 1.janvārī, Ķengaragā, Maskavas ielā, pie lielveikala "Mego", kāds vīrietis aizvedis pie tirdzniecības vietas piesietu suni. Nākamajā dienā suns atrasts kādā dzīvojamās mājas kāpņutelpā Prūšu ielā, un, kā atzinuši veterinārārsti, dzīvnieks ticis spīdzināts un arī seksuāli izmantots, ziņo portāls "rus.delfi.lv".

Suņa saimniece portālam "Delfi" stāstīja, ka par ķepaiņa zādzību uzzinājusi, noskatoties veikala videonovērošanas kameru ierakstu. Par to tika paziņots arī policijai, taču iesniegumu viņa todien nolēmusi nerakstīt, bet gan atrast mīluli pašas spēkiem. "Jau nākamajā dienā man piezvanīja un paziņoja, ka suns atradies kādā kāpņutelpā mājā netālu no lietuviešu skolas," stāstīja saimniece.

Saskaņā ar viņas stāstīto suns bijis briesmīgā stāvoklī. Mājdzīvniekam no pakaļējās ķepas ārā rēgojies kauls, no kažoka vairākās vietās bijusi izplēsta spalva, sadauzīta viena acs, kā arī dzīvniekam bijuši acīmredzami ānusa atveres bojājumi.

"Veterinārārsti, kuri veica pārbaudes, analīzēs konstatēja šķidruma, kas atgādina cilvēka spermu, klātbūtni. Sākumā suns pat nevarēja pastaigāt. Tam bija nepieciešama pastāvīga aprūpe. Pats sliktākais ir tas, ka cilvēks, kurš pastrādājis šo noziegumu, ir brīvībā," sacīja saimniece.

Viņa skaidroja, ka personu, kura, iespējams, vainīga suņa mocīšanā, atradusi viņas meita. "Suni atrada kāpņutelpā, kuras ieejas durvīm ir kodu slēdzene. Telpa ir tīra un kārtīgi uzturēta, tāpēc skaidrs, ka suns pats tur nokļūt vienkārši nevarēja. Līdz ar to sākām domāt, ka spīdzināšanā vainojams kāds no īrniekiem. Uzzinājām, ka vienā dzīvoklī notiek pastāvīga uzdzīve. Tā dzīvokļa durvis mums atvēra aptuveni 40 līdz 45 gadus vecs vīrietis. Smaka, kas nāca no dzīvokļa, bija drausmīga – kā mēslainē. Meita dzīvoklī aiz durvīm ieraudzīja spalvu kumšķi un asins pēdas, bet uz paša vīrieša rokām bija redzamas suņa kodienu pēdas," stāstīja sieviete.

Iesākumā vīrietis izlicies, ka neko par suni nezina, taču pēc īsa brīža savas domas mainīja. Tagad viņš klāstījis versiju, ka suni atvedis mājās pabarot. Beigu beigās viņš piedraudējis abām sievietēm ar nazi.

Kā stāstījusi suņa īpašniece, policija vīrieti aizturējusi, taču pēc vienas dienas viņš atbrīvots. "Zinu, ka kriminālprocess sākts par faktu – par nežēlīgu izturēšanos pret dzīvniekiem, taču veterinārārstu slēdziens liecina, ka iespējams runāt arī par zoofīliju. Tas, ka vīrietis atbrīvots, ir nepieņemami. Viņš dzīvo pie skolas, kurā iet bērni un pie kuras cilvēki ar saviem mājdzīvniekiem pastaigājas," sašutumu neslēpj suņa saimniece.

Rīgas pašvaldības policijas Sabiedrisko attiecību nodaļā portālam "Delfi" apstiprināja, ka 2.janvārī Ķengaraga iecirknī vērsusies persona saistībā ar suņa zādzību.

Pēc iesnieguma saņemšanas policijas darbinieki sākuši meklēšanu, un tajā pašā dienā viņi suni atraduši kādas daudzstāvu mājas kāpņutelpā Ķengaragā. Tāpat todien aizturēts 1972.gadā dzimis vīrietis.

Par suņa zādzības faktu sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 180.panta. Tāpat likumsargi pārbauda iespējamu nežēlīgu izturēšanos pret dzīvniekiem, tāpēc sunim noteiktas vairākas ekspertīzes.

Krimināllikumā par to paredzētais sods ir brīvības atņemšana uz laiku līdz vienam gadam, īslaicīga brīvības atņemšana, piespiedu darbs vai naudas sods.

Patlaban aizdomās turētajam kā drošības līdzeklis piemērota policijas uzraudzība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!